BUX
38482

Bajban vannak a magyar gazdák - meglepő hatása van a szíriai háborúnak

A szíriai válság nehezíti a jó minőségű magyar hízott marhák exportját - írta szombati számában a Magyar Idők a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének vezetőjére hivatkozva.

MTI, 2016. március 12. szombat, 09:45

Márton István a lapnak elmondta: a felnőtt hízómarhánál - ami a gyakorlatban 5-600 kilós bikát jelent - valóban akadozik a felvásárlás. Mindez elsősorban a szíriai háború hatásaként értékelhető. Ugyanis a harcok és a zavargások miatt a korábban negyedévente érkező hajók késnek, illetve elmaradnak. A probléma egyébként nem csak a magyar gazdákat érinti, Horvátországban és Szlovéniában - is hasonló gondokkal küszködnek az állattartók.

A rendszertelen felvásárlás a kistermelőket érinti a legérzékenyebben. Az állatok idővel túlnőnek és értékükből is veszítenek, s a gazdák takarmányköltségei is emelkedhetnek. Hosszú távú megoldást egyedül az jelentene, ha Törökország megnyitná a piacát a magyar felnőtt hízómarha előtt is. Ehhez viszont erős agrárdiplomáciára van szükség, ezért az egyesület két hete a Földművelésügyi Minisztérium segítségét is kérte az ügyben: Magyarország részéről érezhető a szándék, s a török féltől is olyan jelzések érkeznek, amelyek bizakodásra adnak okot.