A kormány gazdaságpolitikája miatt folyamatosan romlik a gazdaság helyzete, ezért kényszerül újabb és újabb megszorításokra - fejtette ki a jelenlegi gazdaságpolitikával kapcsolatos véleményét Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában. Meglátása szerint a kormány az egykulcsos adóval feláldozta a társadalom kétharmadát.


A mostani kormány az adóemelések kormánya. Ezért az igazságosságot és a teljesítményösztönzést vissza kell állítani. Az egykulcsos adó bevezetésével a kormány a társadalom egyharmadáért áldozta fel a kétharmadot - kritizálta a kormány adópolitikáját Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök azt is elárulta, hogy a Haza és Haladás Alapítvány jelenleg egy átfogó gazdaságpolitikai alternatíván dolgozik. Oszkó Péter délelőtti tájékoztatása szerint ennek bemutatására már januárban sor kerülhet. Bajnai azt is hozzátette az esti rádióműsorban, hogy az alapítvány körül 200 szakember van, akik Magyarországon vagy a környéken láttak már ilyen problémákat. Az egyik legnagyobb hozzáadott értékünk az lehet, hogy lesznek az egyes részterületekre kiforrott programok - mondta.

Ne várja, hogy 2013 elején megmondjuk a konkrét adókulcsokat. Annyira romlik a helyzet, hogy folyamatosan át kell írni a számokat - mutatott rá a kormány legutóbbi intézkedéseivel kapcsolatban. Ahogy a kormány löki recesszióba a gazdaságot, úgy kell újabb és újabb megszorításokat alkalmazzon - tette hozzá Bajnai.

A Haza és Haladás Alapítvány alapítója szerint nem igazságtalan azt állítani, hogy a kormány a recesszió okozója. Kiemelte: Európában nálunk van szinte a legnagyobb gazdasági visszaesés. Miközben az európai országok növekednek, addig Magyarország majdnem egyedüliként visszaesésben van. Ez már konkrétan annak a magyar gazdaságpolitikának a következménye, amely elüldözi innen a tőkét és a hiteleket, amely oda juttatta a beruházásokat, hogy a termelés bázisa is csökken - érzékeltette.

Ennek kapcsán idézte az alapítvány mai megállapításait, miszerint jövőre is recesszióban lesz a magyar gazdaság és 2014-ben újra 3% felett lesz a költségvetés hiánya. Ezért a kormány újabb megszorításokra kényszerül - vetítette előre.

2012.12.19 10:23 Újabb adóemeléseket kaphatunk a nyakunkba

Nem maradt tartalék, a kormány felélte a családi ezüstöt. Nehéz lesz 2014 után kormányozni - vélekedett a volt kormányfő.

Az infláció szép csendben zabálja meg a polgárok fizetését - jegyezte meg.

A felsőoktatás átalakításáról azt mondta, a tandíjat nem tartja ördögtől valónak, de annak mértékét a jövedelmi viszonyokhoz kell igazítani - így "Magyarországon csak a töredéke lehetne annak, amit a kormány előbb bevezetni javasolt, majd most visszavont" -, és a fizetési kötelezettséget ösztöndíjrendszerrel kell párosítani. Szerinte a tandíj mértéke nem lehet több annál, mint amennyit egy egyetemista akár a tanulás mellett is meg tud keresni.