Bajnai: a kormány visszaélt a történelmi lehetőséggel

Magyarország többsége 2010-ben a radikális változásra szavazott, a kormány azonban visszaélt a történelmi lehetőséggel - mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke a Nógrád megyei Szécsényben egy civil fórumon pénteken.
MTI, 2013. január 11. péntek, 22:32
Fotó: Napi.hu

Kifejtette, a többség 2013-ban azért adott kétharmados többséget a jelenlegi kormánynak, mert elege volt a veszekedésből, a korrupcióból, a félbemaradt reformokból és a rossz kompromisszumokból. Bajnai szerint a kormány rossz változásokat hozott az ország életébe, ezért most Magyarországon megint nagyon sokan nem találnak maguknak politikai pártot, támogatandó erőt, mert továbbra is azt a változást keresik, amelyet 2010-ben reméltek, és amelynek az ellenkezőjét kapták.

A volt kormányfő azt mondta: Magyarországnak le kell zárnia ezt a nagyon nehéz korszakot, mert a kormány ellenségkereső, megosztó politikája lejjebb viszi az országot a lejtőn. Szükség van egy "erős középre" - tette hozzá -, amely kizárja a szélsőségeket, megegyezik az alapvető haladási irányban, kibékül egymással, betemeti azokat az árkokat, amelyek Magyarországot ma kettéválasztják. "Ha ez megvan, akkor végre eljöhet megint a jó kormányzás. Az a kormányzás, ami a mindenáron való politikai hatalmi harc helyett a szakértelmet, a szakszerűséget, a négyéves programon messze túl gondolkodó hosszú távú programokat visszahelyezi a maga helyére, és Magyarország végre el tud indulni egy helyes irányba" - mondta.

Bajnai megkérdezték a fórumon, mit javasolna a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Azt - válaszolta -, hogy tanuljanak és járják a világot, de jöjjenek vissza, és segítsenek normális országot csinálni, mert "a válságok után újra kinyílik a lehetőség".

További kérdésekre azt is tanácsolta, hogy a fiatalok foglalkozzanak politikával, de ne kezdjék ott a pályát, mert nagy baj, ha olyanok irányítják az országot, akik nem dolgoztak legalább 10-15 évet a valós életben.

A Fidesz-kormány leváltásával, a baloldali összefogással kapcsolatban a következő sorrendet nevezte helyesnek: először meg kell állapodni az alkotmányosság kérdésében, garanciákat kell adni a választóknak, hogy nem követik el újra a régi hibákat, eközben konzultálni kell a programokról civilekkel, érintettekkel, "mert nem engedheti meg az ország még egyszer, hogy hamis, üres ígéretekkel vagy program nélkül lehessen választásnak nekimenni", majd valamikor a nyáron meg kell kötniük a kompromisszumokat azoknak, akik kormányozni akarnak egymással, és ennek alapján ősszel már közös fellépéssel kell elindulni a választások felé.

Bajnai természetesnek nevezte, hogy vannak személyi, szervezeti ambíciók, helyezkedés, de "egy fontos kérdés van, ami nagyon élesen fog felvetődni nyáron vagy ősszel: kik azok az ellenzéki szereplők közül, akik azt gondolják, hogy az Orbán-rezsim legyőzése mindent megelőző fontos cél (...) és kik azok, akik esetleg úgy gondolják, hogy nem baj, ha nem győzzük le, az a fontos, hogy mi nagy ellenzéki párt legyünk, vagy erősödjünk, vagy XY magas pozícióban legyen".

A volt kormányfő a rendezvényen úgy fogalmazott: "mindegy, hogy csűrik-csavarják a jogszabályokat, meg fogjuk találni a jogi módját, hogy lehessen ránk szavazni, és le fogjuk őket váltani 2014-ben".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.01.13 12:20

@Vote: "Bajnaitól eddig csak ilyesmit hallok: minimálbércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, ingatlanadó, szja emelés.."

Ahogy a jelenlgei kormánynak kéne tennie!

Amit viszont nem hall, csak odaképzel:
" ezt a rengeteg plussz bevételt kinek adják oda? Bankoknak, multiknak stb.. jó üzlet."

Ez utóbbit hol is olvasta a tanulmányban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.13 12:18

@Vote: Észrevette, hogy főleg a gyermekes családoknak nyújt a bajnai féle javaslat nagyobb támogatást?

Jééé: Lenne oktatás, lenne gyereklétszám... Micsoda fertő?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.01.13 03:31

@rigolya:
" A 65.850>65.500... S ugye az a 2012 közepi 219.500 Ft-os átlagbér még emelkedni is fog 2014-ig..."
Ha csokkented a minimálbért akkor vastagon csökkeni fog az àtlagbér, ezért újra csökkentened kell majd a minimálbért 30%-ra(nem harmadra). Ettől újra csökken az átlagbér...és így tovább.

Bajnaitól eddig csak ilyesmit hallok: minimálbércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, ingatlanadó, szja emelés.. ezt a rengeteg plussz bevételt kinek adják oda? Bankoknak, multiknak stb.. jó üzlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.01.13 03:24

@rigolya:
" Talán azért dolgozzon, mert a segély nem ad nyugdíjjogosultságot, a minimálbér igen. S csak akkor kap segélyt, "HA SZOROSAN EGYÜTTMŰKÖDIK AZ AKÁR MOBIL, FALUHOZ MENŐ MUNKAÜGYI KÖZPONTTAL"...

Szerinted a segílyest mennyire hatja meg a nyugdíjjogosultság? Hol élsz te ember? :)
És ha nem szerez? Mit csinálsz vele nyugdíjas korában, dunába lövöd? Teljes joggal várja el majd a segélyt továbbra is. Így is nagy teher van az öregedő társadalom miatt, ez csak fokozná.

Te csak segélyben tudsz gondolkodni, most már megkérdezem. Nálatok semmi nem dolgozik a családban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.12 21:15

@Vote: Hogyan ösztönöz a közrabszolgaság munkára?!

Ahogy labandy is rávilágít: kuszaszem és orbánia miatt csökkent a munkahelyek száma!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html