Távolról nézvést Magyarország a lehetőségek országa - mondta Bajnai Gordon volt kormányfő a HBLF konferenciáján. Közelről nézvést viszont Magyarország az elvesztett lehetőségek országa. Egyre több munkával ugyanis egyre kevesebb a gazdagság. Véleménye szerint ezzel szemben a polgárok nagy része sokkal többet ér, mint amennyit elér.

Kritikája szerint a jelenlegi kormányzatnak hozzáértés- és realitásérzék-hiánya van. Ezt jelzi, hogy a kabinet által 2010 nyarán eltervezett és a 2012-ben megvalósult GDP között mintegy ötezer milliárd forint a különbség. A rossz politikával és a rossz kormányzással küzdő magyar gazdaság problémái azonban megoldhatóak - mondta Bajnai. A bizalom újraélesztésével a beruházások beindítására van szükség, ennek kell a gazdaságpolitika fókuszába állnia. Emellett a foglalkoztatás bővítésében szemléletváltás is kell, az oktatást pedig fejleszteni, nem leépíteni kell. Mindehhez a keretet a "jó kormányzás" adhatja meg, amely a közérdeket helyezi előtérbe a magánérdekkel szemben.

Egyrészt bizalom-helyreállító csomag kell (amelynek része az adóalkotmány), hogy a vállalkozók tervezni tudjanak. Másrészt le kell állítani azt, ami jelenleg a minimálbérrel történik, azaz hogy csökken a reálértéke, miközben minimálisan emelkedik. Harmadrészt néhány dolgot meg is kell tartani - ilyen például a járási rendszer, miközben az önkormányzatok önállósága is fontos dolog - mondta Bajnai.