A Fidesz valójában csupán néhány ezer ember érdekét szolgálja, akik hálóba szerveződve, egy polip kinyújtott csápjaiként működve elszívják az ország életerejét - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM választási pártszövetség vezetője a Népszavának adott interjújában. A polip agya Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos, a Közgép-cégcsoport feje - a volt miniszterelnök szerint egy olyan nagyságrendű ügy, mint a trafikmutyi, csak a Orbán Viktor jóváhagyásával történhet meg a jelenlegi rendszerben.

Az Együtt-PM úgy véli, hogy jó gazdaságpolitikával négy év alatt negyedmillió új munkahelyet lehet teremteni. Ebből tízezer az építőiparban keletkezne azzal, hogy a fűtési költségeket lefaragó szigetelési programot indítanának. Ezzel néhány év alatt az összes gangos és panelház energiafelhasználását csökkenteni lehetne. Bajnai nem tartja jónak az MSZP javaslatát az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, mert az jómódúakat is támogatná. A távfűtés ötszázalékos áfájának bevezetésével, ami az ő kormányzására esett, a kevésbé jól élőket támogatták, mert távhővel nem fűtenek medencéket. Az élelmiszerek áfacsökkentése 70 milliárd forinttal faragná le az állami bevételeket - ebből a pénzből négyszer lehetne megoldani a gyermekek éhezésének problémáját.

2014

A jövő évi választások esélyeivel kapcsolatban elmondta: ha igaz, hogy az elmúlt években félmillióan mentek külföldre, mert elégedetlenek voltak a hazai lehetőségeikkel, akkor egyedül az ő szavazataik eldöntheti a választásokat. Véleménye szerint tévednek azok az ellenzékiek, akik szerint nem lehet megnyerni a 2014-es választásokat, ezért 2018-ra kell gyúrni. Ha fennmaradna a jelenlegi rendszer, az csak növelné haszonélvezői elbizakodottságát, újabb föld- és trafikmutyik jönnének.

Amikor a fideszes pécsi önkormányzat kiszorította a helyi vízműből a francia tulajdonost, Bajnai kormányfőként azt mondta, hogy aki örül ennek, az gondoljon arra, hogy ezzel a logikával a sarki fűszeres boltját is el lehet venni. A trafikokra persze nem gondolt, ám a jóslat lényegében bevált. Nem nehéz megjósolni azt sem, hogy ha az ország jelenlegi vezetősége hatalmon marad, akkor az ilyen lenyúlások megtízszereződnek. Emellett Orbán Viktor kormányfő elindította Magyarország hosszú menetelését kifelé az Európai Unióból, ami folytatódna. A választások tétje így az is, hogy Ausztria vagy Fehéroroszország felé indul-e el az ország.