Bajnai extra juttatást osztott a gazdasági tárcánál

Több alkalommal kapott a rendes havi juttatásokon túl összesen 200 ezer forintnak megfelelő juttatást a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium minden egyes tisztviselője 2008-ban és 2009-ben - írta az Origo hírportál.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 17:50
Fotó:

A hírportál információi szerint tavaly októberben, novemberben és decemberben, majd idén márciusban osztottak szét utalványokat, amelyek összesen több mint 47 millió forintba kerültek, és a 2008. évi költségvetésből, illetve az utolsó, márciusi ajándékutalványt a költségvetés maradványából finanszírozták. A bónuszokról állítólag az akkori miniszter, Bajnai Gordon döntött.

További három alkalommal vehettek fel plusz juttatásként étkezési utalványt a minisztériumi tisztviselők, 2008 decemberében, illetve idén januárban és márciusban. Ez összesen közel 60 millió forint kiadást jelentett, amelyet a tavalyi költségvetésből, és annak megmaradt részéből fizettek. A minisztérium Origónak megküldött összesítése alapján a válság kezdete óta közel 107 millió forintot költöttek bónuszra a rendes havi juttatásokon felül.

Az Origo birtokába jutott emailekből ugyanakkor az derül ki, hogy tavaly novemberben, illetve februárban is fejenként 50-50 ezer forint étkezési jegyet kapott az összes minisztériumi dolgozó. A levelek szerint a munkatársak novemberben és februárban vehették fel ezt az extrát, bár a sajtóosztály által, szintén a kiosztás dátuma alapján összeállított összesítésben ez a két juttatás nem szerepel - írta a hírportál.

Értesülésük szerint Bajnai Gordon tavaly november elején levelet küldött a minisztérium dolgozóinak. Ebben azt írta: a nemzetközi pénzpiaci válság miatt - hogy ne kelljen elbocsátásokat végrehajtani a közszférában - a kormány megpróbálja visszafogni a bérköltségeket. A minisztérium ezért döntött többek között úgy, hogy a 2008. évre járó 13. havi illetményt "változatlan feltétellel" kifizetik, de 2009-ben ez nem jár majd.

"Örömmel tájékoztatta" ugyanakkor a miniszter a tárca összes dolgozóját arról, hogy fejenként 50 ezer forint értékű hideg étkezési utalványt kapnak. "Reményeink szerint ezzel az intézkedéssel, ha kis mértékben is, de csökkenteni tudjuk a nemzetközi válság egyes negatív hatásait, amelyek a közszolgálatban, illetve a minisztériumunkban dolgozókat is fokozottan érintik" Az Origo információi szerint két és fél hónappal később újabb 50 ezer forintos juttatást kaptak a dolgozók, s erről a a Humánigazgatási Főosztály értesítette őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK