Bajnai Gordon elismeri, hogy gyűlésein többen vannak az idősek, mint a fiatalok de úgy véli, a fiatalabbak jó része fél megjelenni ezeken vagy már külföldre távozott - derül ki a volt miniszterelnök interjújából, amit az Origónak adott. Abban azonban biztos, hogy 2014-ben az ellenzékre fognak szavazni, mert az Orbán-kormány éppen a fiataloknak okozta a legnagyobb veszteségeket. A Gyurcsány Ferenccel jó pár év óta külön politikai úton járnak - mondta arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a volt szocialista politikussal egy plakáton szerepel. Gyurcsány új pártjával, a Demokratikus Koalícióval az a gondja, hogy míg 100-150 ezer ember lelkesen támogatja, addig ezen a körön kívül brutálisan erős Gyurcsány Ferenc elutasítottsága, ami szerinte árt a kormány- és a korszakváltás ügyének.

A korrupció melegágyának tartja a pártfinanszírozás rendezetlenségét. Ez ügyben szerinte a szocialisták mellett szól, hogy kétszer is törvényt nyújtottak be ezzel kapcsolatban, amit az akkori ellenzéki Fidesz elutasított. Saját politikai erejüket apró adományokból, akár 1000 forintokból akarják finanszírozni. Ötmillió forintnál nagyobb adományokat nem fogadnak el, a kasszát minden nyáron nyilvánosságra hozzák, megnevezve a nagy támogatókat.

Fájni fog

Bajnai úgy véli, eddigi fellépése és kormányzása bebizonyította, hogy nem ígérgetéssel akar választást nyerni. Úgy kezdte annak idején, hogy közölte: fájni fog, de aztán a válságkezelő kormány intézkedései kiszámíthatóságot és a növekedés megindulását hoztak. Az Együtt-2014 évértékelőjén elhangzott ígéretek - például a nettó minimálbér emelése - fedezetét egyebek mellett az egykulcsos adó eltörlése hozhatja meg. Emellett megígérte a hallgatói szerződések megszüntetését is, ami a jelenlegi diáktüntetések egyik legfőbb követelése.

Ha nem sikerül kétharmadot szerezniük a választásokon, akkor olyan ajánlatokat akarnak az ellenzékbe szoruló Fidesznek tenni, amelyeket nem lesz célszerű elutasítania. Az említett két intézkedésre például a kampányban felhatalmazást kérnek, így nehéz lesz azt mondani, hogy ezek eltörlése nem a választók akarata.

Bajnai bárkinek kampányolni fog - akár Mesterházy Attila MSZP-elnöknek is -, aki az ellenzéki összefogást vezeti majd a voksolás előtt. Az Együtt támogatottságáról azt mondta, hogy eddig nem léteztek pártként, így nem reális mérni a potenciális szavazóikat. Azt a nagy ellenzéki összefogást, amit október 23-án javasoltak, az LMP elutasította és részben az MSZP is, amely másként képzelte a dolgot. Ezért próbálnak párttá szerveződve minél több választót megszólítani.