Bajnai megígérte a röghöz kötés eltörlését (javított)

Ha kormányra kerül az általa fémjelzett politikai erő, akkor eltörlik az egykulcsos adót és az egyetemisták röghöz kötését eredményező szerződéseket - ígéri Bajnai Gordon, a Hazai és Haladás Egyesület elnöke. A Fideszből akkor is kipasszírozzák a változtatásokat, ha nem lesz kétharmaduk.
NAPI, 2013. február 13. szerda, 09:20
Fotó: Napi.hu

Bajnai Gordon elismeri, hogy gyűlésein többen vannak az idősek, mint a fiatalok de úgy véli, a fiatalabbak jó része fél megjelenni ezeken vagy már külföldre távozott - derül ki a volt miniszterelnök interjújából, amit az Origónak adott. Abban azonban biztos, hogy 2014-ben az ellenzékre fognak szavazni, mert az Orbán-kormány éppen a fiataloknak okozta a legnagyobb veszteségeket. A Gyurcsány Ferenccel jó pár év óta külön politikai úton járnak - mondta arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a volt szocialista politikussal egy plakáton szerepel. Gyurcsány új pártjával, a Demokratikus Koalícióval az a gondja, hogy míg 100-150 ezer ember lelkesen támogatja, addig ezen a körön kívül brutálisan erős Gyurcsány Ferenc elutasítottsága, ami szerinte árt a kormány- és a korszakváltás ügyének.

A korrupció melegágyának tartja a pártfinanszírozás rendezetlenségét. Ez ügyben szerinte a szocialisták mellett szól, hogy kétszer is törvényt nyújtottak be ezzel kapcsolatban, amit az akkori ellenzéki Fidesz elutasított. Saját politikai erejüket apró adományokból, akár 1000 forintokból akarják finanszírozni. Ötmillió forintnál nagyobb adományokat nem fogadnak el, a kasszát minden nyáron nyilvánosságra hozzák, megnevezve a nagy támogatókat.

Fájni fog

Bajnai úgy véli, eddigi fellépése és kormányzása bebizonyította, hogy nem ígérgetéssel akar választást nyerni. Úgy kezdte annak idején, hogy közölte: fájni fog, de aztán a válságkezelő kormány intézkedései kiszámíthatóságot és a növekedés megindulását hoztak. Az Együtt-2014 évértékelőjén elhangzott ígéretek - például a nettó minimálbér emelése - fedezetét egyebek mellett az egykulcsos adó eltörlése hozhatja meg. Emellett megígérte a hallgatói szerződések megszüntetését is, ami a jelenlegi diáktüntetések egyik legfőbb követelése.

Ha nem sikerül kétharmadot szerezniük a választásokon, akkor olyan ajánlatokat akarnak az ellenzékbe szoruló Fidesznek tenni, amelyeket nem lesz célszerű elutasítania. Az említett két intézkedésre például a kampányban felhatalmazást kérnek, így nehéz lesz azt mondani, hogy ezek eltörlése nem a választók akarata.

Bajnai bárkinek kampányolni fog - akár Mesterházy Attila MSZP-elnöknek is -, aki az ellenzéki összefogást vezeti majd a voksolás előtt. Az Együtt támogatottságáról azt mondta, hogy eddig nem léteztek pártként, így nem reális mérni a potenciális szavazóikat. Azt a nagy ellenzéki összefogást, amit október 23-án javasoltak, az LMP elutasította és részben az MSZP is, amely másként képzelte a dolgot. Ezért próbálnak párttá szerveződve minél több választót megszólítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.02.13 22:57

Látszik, hogy a kormány ötletszerűen vonja el a pénzeket, attól függően, hogy melyik papír dugják Orbán szeme elé éppen. Teljes anarchia van minden fronton. Azért nincs még megállapodás a felső oktatásról februárban, mert az érintettekkel való egyeztetés nélkül akarta a kormány keresztül vinni ezt a brutális elvonást.
Az egészségügy dettó.

Kár, hogy nem veszi észre a kormány, hogy elérte az ütközési pontot, minden fronton.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.02.13 22:53

@rigolya:
Amellett, hogy elismerem vannak akiket jobban meg kellene fizetni, nekik ha ez az álmaik szakmája, de nem látják a megtérülést, nyugodt szívvel belevághatnak az ingyenes képzésbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.13 22:44

@rw: "diplomával elvileg kereshet az ember annyi hogy tartalékot is képezzen"

Erről meg kéne kérdezni a közalkalmazott közgazdászt, jogászt, tanárt, ápolót, szociális munkást is.

Jelenleg úgy néz ki, hogy 300.000 Ft/félév tandíjat nyugodtan elkérnek egy tanártól vagy közgazdásztól is. Ha netán ide vált a delikvens, az 1,2-3 mFt... csak a tandíj. Miből is fog ez megtérülni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.02.13 22:28

@rigolya:
Lehetséges, én sem vagyok lexikon, de ha 4-12%, az sem változtat az elven, jövedelemmel arányos marad és az adminisztrációt sem buzizza túl. Ha valaki munkanélkülivé válik az természetesen szívás. De mi "naridroidok" álllandóan megkapjuk hogy kommunizmust szeretnénk, állandóan az állam segítő kezét várjuk, hírből sem ismerjük az öngondoskodást. Aztán itt egy bökkenő, és máris azért köveznél hogy "ilyenkor hol az állam?"

Szakmát meg jól kell választani, az hogy hol fűtenek télen már nem elégséges szempont. Persze ettől függetlenül bárki lehet munkanélküli, de diplomával elvileg kereshet az ember annyi hogy tartalékot is képezzen. És kell is hogy képezzen!

Az élethosszigtanulás szép és jó dolog, magam is űzöm, mert elavulna a szakmai tudásom, de mellette napi 8-10-14 órát ledolgozok. Az élethosszig való tanulás nem azt jelenti hogy 5 évente új szakmát tanulunk, hanem ahogy a világ fejlődik, változik ahogy vele a szakmánk is. Új és új ismeretek jelennek meg amelyet ha versenyképesek akarunk maradni a munkaerőpiacon, vagy a cégünket azzá akarjuk tenni vagy csak szinten tartani, akkor elsajátítunk, nem más miatt, és nem attól függően támogatják-e valahogy, hanem saját magunk miatt. Ebbe azért belefér hogy 10-20 évente szakmát váltsunk, de ha gyakrabban az óriási pénzkidobás lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice2, 2013.02.13 22:15

Semmiféle forrást nem szabad biztosítani olyan dologra amelynek nem látjuk a megtérülését,ez vonatkozik mindenre, a taníttatásra is,annyít ugysem fizetnek soha magyarországon hogy nyugaton ne találjon nagyobb fizetést,ha valaki ott akar boldogulni akkor finanszírozzák tanittatását az ottani adófizetők
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html