A hvg.hu csütörtökön arról írt: nyolc egyéni választókerületben indulhatna el jövőre a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, legalábbis ezt tartaná elképzelhetőnek az Együtt-PM arra az esetre, ha - a DK erősödése miatt - újra kellene nyitniuk a szocialistákkal augusztus végén megkötött megállapodást. A hírportál információja szerint ebben az esetben a Bajnai-párt két helyet adna át a DK-nak, az MSZP pedig hat körzetet ajánlana fel.

Bajnai Gordon sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta: ez nincs napirenden, a választási együttműködés kérdése hetekkel ezelőtt lezárult. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a DK elszánt demokrata szavazói megtalálják a lehetőséget, hogy a kormányváltásra szavazhassanak, ezt az esélyt pedig az MSZP-vel kötött kormányváltó szövetségük kínálja. Ebben "kínáltunk helyet a Demokratikus Koalíciónak - lemondva saját helyeinkről -, ezt a DK nem fogadta el, ezért a kérdés nincs napirenden" - jelentette ki.

A Népszabadság arról írt a héten, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) taggyűlése felhatalmazást adott az elnökségnek arra, hogy szükség esetén közös szervezetként induljanak a jövő évi választáson Bajnai Gordon pártjával. A két párt jelenleg pártszövetséget alkot, de ha így indulnak a választáson, akkor öt- helyett tízszázalékos parlamenti küszöböt kell elérniük.

Bajnai Gordon azt mondta: tudatában vannak a felelősségüknek, nem állhat elő, hogy egyetlen ellenzéki szavazat is elvesszen miattuk. Ugyanakkor - fűzte hozzá - tudják a céljukat is, ami nem pusztán a parlamenti küszöb elérése, hanem a mandátumok legalább húsz százalékának megszerzése.