Baklövések a nyugdíjazás előtt - ezekre érdemes figyelni

Mindenkinek idővel el kell gondolkoznia azon, hogy mi lesz nyugdíjas korában: például hány évesen mehetünk nyugdíjba és mekkora állami nyugdíjra számíthatunk. Vannak azonban kevésbé nyilvánvaló tényezők, amik könnyedén csapdába vihetnek. Ezek közül mutatott be hármat a bankmonitor.hu a CNNMoney alapján.
K. Kiss Gergely, 2018. április 9. hétfő, 20:33
Fotó: Shutterstock

Első hiba: elfeledkezünk az inflációról. Már önmagában azt nehéz elképzelni, hogy miként lehet évtizedek múlva egy jelentősebb megtakarítást összegyűjteni. Éppen ezért sokan elfeledkeznek, hogy nemcsak ezzel kellene foglalkozni, hanem az inflációval is, ami tovább bonyolítja a helyzetet - olvasható a portálon.

A magyar infláció a jövőben átlagosan 3 százalék körül lehet, ami nem hangzik túl nagy értéknek, de több évtized alatt elég komoly csapást tud mérni a pénz értékének csökkenése. Például, ha egy 40 éves személynek van 10 millió forintja, amit a nyugdíjra tartogat, akkor 65 éves korában a 10 millió nem fog ennyit érni, hanem 3 százalékos éves infláció mellett már alig 4,8 millió forintot. A 25 év elegendő ahhoz, hogy az évi 3 százalékos infláció "megegye" a megtakarítás bő felét.

A legjobban akkor járunk el, ha előre megtervezzük, hogy mekkora összegre lesz szükség a nyugdíjban. Például, ha jelenleg 150 ezer forintból élünk, akkor 25 év múlva a 3 százalékos inflációt feltételezve már 315 ezer forintra lesz szükségünk.

Második hiba: Nem számolunk az időskori kiadásokkal. Fiatalabb korban el sem tudjuk képzelni, hogy 60-70 évesen milyen kiadásokkal kell majd szembenéznünk - például egészségügyi problémákkal. A váratlan kiadások gyorsan elvihetik a nyugdíjunkat, vagy akár az évtizedekig gyűjtögetett megtakarításunk.

Érdemes elgondolkozni olyan előtakarékossági formákban, mint amilyen az egészségpénztár, ami több évtized alatt az állami támogatás jóvoltából megoldást nyújthat a megugró egészségügyi kiadásokra.

Harmadik hiba: az emberek gyakran rosszul tippelik meg, hogy a nyugdíjban mennyi időt tölthetnek el. Vannak például, akik azt hiszik, hogy sokkal kevesebb évük adatik meg, mint a munkával, miközben a statisztikák azt mutatják, hogy aki megéli a nyugdíjkorhatárt, azok közül relatíve sokan megélhetik a 90 feletti életkort

Érdekes példa, hogy miközben egy átlagos amerikai 63 éves korban megy el nyugdíjba, addig a 65 éves korban várható élettartam megközelítőleg 20 év. Egy tengerentúli kutatás szerint a 65 évesek közül minden negyedik megéri a 90 éves kort és minden tizedik a 95 éves kort is.

Egy negatív példa: ha 10 millió forintot egyszerűen 20 év alatt akarnánk felélni, akkor havi szinten 42 ezer forintot kaphatnánk, míg ha 30 év alatt, akkor csak 28 ezer forintot. Ha 10 évvel tovább élünk, akkor ugyanaz a megtakarítás havi szinten harmadával kevesebb nyugdíj-kiegészítésre lesz elegendő.

Ezért sem mindegy, hogy amikor egy nyugdíjcélú-megtakarítást építünk fel, akkor jól becsüljük-e meg a várható élettartamot. Az egészben az a könnyebbség, hogy ha a megtakarításunkat életjáradékként vesszük fel, akkor a szolgáltatónak (biztosító, pénztár) az életünk végéig fizetnie kell nekünk, még akkor is, ha eredetileg a megtakarításunkból nem lenne arra fedezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK