Alapjaiban változtatná a meg a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) működését egy törvénymódosító indítvány: a szervezet kapna egy új, a választott vezetővel megegyező jogkörökkel rendelkező társelnököt, akit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nevezne ki - írja a Népszava. A  testületnek most is minden tagja kormánypárti, igaz, eddig a helyi fideszesek voltak többségben a kabinet képviselőivel szemben.

A BFT-ben helyet kap a három tóparti megye két-két képviselője. Mivel mindhárom megyében a Fidesz-KDNP került többségbe a tavalyi önkormányzati választások után, az onnan érkező elnökök, illetve közgyűlési delegáltak kormánypártiak. Rajtuk kívül az operatív programok végrehajtásáért felelős miniszterek, valamint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter és a Miniszterelnökség egy-egy kijelölt képviselője kap helyet.

A testület 2010 óta regnáló elnöke, Balatonfüred Fidesz-KDNP-s polgármestere, Bóka István, akit a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter, azaz Varga Mihály jelölt a testületbe. Hozzájuk csatlakozna a törvény szerint a társelnök, s ezzel - miután az operatív programokért négy minisztérium felügyeli -, 7:6-ra a kormány képviselői kerülnének többségbe a tanácsban.

- A jelenlegi BFT szerepe elenyésző, elegendő forrás híján az érdekérvényesítő képessége nagyjából nulla - mondta egy balatoni település polgármestere. - Korábban rendre bevonták a balatoni ügyekbe, döntésekbe, az elmúlt években viszont már a tanács feje felett dőltek el a dolgok. Egyetlen okot tudok elképzelni: komolyt támogatás érkezik a jövőben a BFT-hez, s ennek elköltéséről, ahogy nagyjából immár mindenről a tó körül, a kormány akar dönteni.