Balatoni halat enne a Balatonnál? Fogjon magának! - üzeni a miniszter

Miért nem ehetünk balatoni halat a Balatonnál? címmel írásbeli kérdést nyújtott be Steinmetz Ádám jobbikos parlamenti képviselő az agrárminiszterhez, aki válaszában kézenfekvő lehetőséget ajánl azok figyelmébe, akik a külföldről importált vagy a hazai tógazdaságokban termelt helyett inkább balatoni halat ennének a Balatonnál: horgásszanak!
Domokos Erika, 2019. július 23. kedd, 19:18
Fotó: Pixabay

A Balaton-parti éttermekben és halsütödékben 2013 decembere, a balatoni halászat betiltása óta nem lehet balatoni halat kapni. Azóta kell beérnünk a fagyasztva importált argentin hekkel, a kazah, román süllővel és a halastavi - kukoricán, tritikálén hizlalt - ponttyal. Ez a tarthatatlan állapot hogyan szolgálja a magyarországi halfogyasztás népszerűsítését? - írta az agrárminiszternek címzett írásbeli kérdésében Steinmetz Ádám jobbikos képviselő.

A képviselő szerint az évi 6 kilogrammos átlagos halfogyasztásunk a harmadát sem éri el az uniós átlagnak. Pedig különösen fontos társadalmi érdek fűződik a magyarországi halfogyasztás növeléséhez és az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez, mert megállapítható, hogy azok az emberek, akik számottevően több halat esznek, számottevően tovább is élnek - írta a képviselő, aki szerint turisztikai szempontból is elfogadhatatlan, hogy a térségben lakók és az idelátogató vendégek "nem fogyaszthatnak a jó minőségű, kulináris élményt nyújtó, bioterméknek számító balatoni halból".

Pár évvel ezelőtt maga Orbán Viktor miniszterelnök úr is felháborodásának adott hangot az ügyben. A kormány azóta lehetővé tette, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. árulhasson balatoni eredetmegjelölésűnek nevezett halat. Ezek a halak azonban nem a magyar tengerből, hanem a Balaton vízgyűjtő területén található tógazdaságokból származnak. Ez azonban a szemfényvesztés tipikus esete. Az a vendéglátós tehát, aki azt állítja, hogy a Balatonból származik a tányérunkon lévő hal, vagy nem mond igazat, vagy illegális forrásból szerzi be azt. A horgászok ugyanis nem adhatják el a kifogott halat.

- írta Steinmetz Ádám, aki egyben egy szakmai alapú párbeszéd elindítását javasolja annak érdekében, hogy valódi balatoni halat lehessen fogyasztani anélkül, hogy sértenék a magyar tengeren pecázó közel 80 ezer horgász érdekeit.

Nagy István agrárminiszter a válaszában azt írja, hogy szerinte a balatoni halászat 2013 decemberi, illetve a többi természetes vizünk kereskedelmi halászatának 2016 januári megszűnése miatt nem tűnt el az éttermekből és egyéb vendéglátóegységekből a magyar hal. "A hazai kiskereskedelem halhús igényét a kereskedelmi célú halászat megszüntetését követően - hasonlóan az azt megelőző állapothoz - az akvakultúrás termelés hivatott biztosítani, nem utolsó sorban szem előtt tartva a fogyasztók érdekében felállított élelmiszerlánc-biztonsági követelményeket. A halfogyasztás növelését 2018-tól a hal és a hazai termelésű halhús 5 százalékos áfa-körbe sorolása és a hazai termelésű hal részben állami forrásból finanszírozott promóciója is támogatja."

A miniszter szerint ugyanakkor "senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, ha ahhoz ragaszkodik, hiszen a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott, és a rekreációs tevékenység keretében kifogott zsákmány gasztronómiai felhasználásának semmilyen akadálya sincs."

Az agrártárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít a halgazdálkodási ágazat helyzetére és problémáira. A kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön - írta válaszában Nagy István.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.07.27 08:22

@znojmo:
A balatoni es altalaban a vadon felnovo hal egyedi izet a termeszetes taplalek adja. Ha egy neveldeben tappal etetik (mert hogy maskeppen?), akkor adtunk a szarnak egy meretes pofont.
A tengeri lazacfarmokon nevelt lazacokkal nincs ennyi baj, de erezheto a kulonbseg ott is, azaz ugyanez a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.26 13:30

@antitroll:
léteznek megoldások, ha már stadionra költünk, költhetnénk balatoni halneveldékre is, távol a turistáktól.
A balatoni halnak spéci íze is volt. de most azon ámul a turista, nincsen helyi hal?
Vagy ez is magyar különlegesség.
Vallom, hogy van megoldás a balatoni halra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.26 10:34

@znojmo:
"A Balaton halaiból falvak éltek meg mégsem pusztult ki a hal."
Ez igaz, csak most a Balaton partja körbe van betonozva. A halak természetes szaporodó helyeinek nagy részét felszámoltuk. Most más a tó regenerálódó képessége, mint korábban volt. Ezért is kell telepíteni.

"hatalmas vízfelület halgazdasági szempontból teljesen kihasználatlan."
Ez is igaz, viszont egy veszteséges és káros gazdálkodást szüntettek meg. Nem volt versenyképes. Helyette más lehetőségek nyílnak meg, pl a garantáltan nyereséges turizmusban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.26 10:28

@sulykaponka:
"lehetne-e olyan helyzetet teremteni, ami jo a horgaszoknak is, a vizeinket/termeszetet sem terheli tul, de lehetoseget ad arra is, hogy neha napjan az is fogyaszthasson elo vizbol szarmazo halat, aki ugyan nem pecazik, de meg tudja fizetni?"
Elméletben lehetne, gyakorlatban szerintem nem működne.
N+1-szer lelibsiztek már, pedig én velük ellentétben nagyon is rendpárti vagyok. Véleményem szerint bármilyen törvény a magyar mentalitás mellett csak kényszerítő eszközökkel működik. Ez nem feltétlenül rendőri intézkedést takar, hanem a zérótoleranciát, vagy egy érdekrendszer kiiktatását.
Tartok tőle, hogy a pici engedményt azonnal kiskapuként használnák és visszaállna a régi ellenőrizhetetlen rabló rendszer.
Talán, ha egyszer megjavulunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.07.26 10:14

@Elhetetlen: Ne is magyaráz te semmit, hiszen magad sem tudod már mit képviselsz!
Amit kérdeztem tőled:
"Arról beszéltem, hogy te ehetsz természetes élővízből fogott halat, míg az ország majdnem egésze 6000-ért sem vehet egy szelet balatoni fogast. És te ezt tekinted jó iránynak. Hát, neked jó, azt belátom, de a többséggel szemben igazságtalan."
Áruld már el mi lenne a jó irány és mi lenne az igazságos?
A hablattyon kívül még mindig nem válaszoltál, mi a jó irány, szerinted, hogy többség is vehessen olcsó halat? /egyébként hol 6000 Ft egy szelet fogas?/
Hogyan lesz a halhoz jutás igazságos, mert azt írod igazságtalan a helyzet?
De, ezzel veled befejeztem ezt a parttalan eszmecserét.
A nick választásod legalább találó: elhetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html