Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH adatai szerint a balatoni régióban tavaly 5 millió 874 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken, ami 0,9 százalékkal kevesebb a 2018-as eredménynél. A külföldiek forgalma 2,6 százalékkal maradt el az előző évitől, miközben a magyar vendégéjszakák száma azonos volt mindkét évben - írta meg a Balatontipp.hu.

A települések forgalom szerinti sorrendjében továbbra is Hévíz áll az élen a többiektől messze elhúzva az 1 millió 145 ezer éjszakás eredményével. Füred is stabilan tartja második helyét 733 ezer éjszakás forgalmával.

Visszamenőleg korrigált adatok

Egy évvel ezelőtt a harmadik helyre még Zalakarost írta a KSH, akkor a pozíciót korábban őrző Siófok a negyedikre szorult. Úgy tűnik azonban, hogy a statisztikai hivatalnál utólag előkerült valahonnan 27 562 plusz vendégéjszaka, amivel Siófok visszamenőleg is megőrizte a harmadik helyet 2018-ban, és azt 2019-ben is tartani tudta Zalakaros előtt - jegyezte meg cikkében a balatoni portál.

Állami Erzsébet felhúzta Zánkát

Az élbolyba tartozók közül jelentősebb növekedést a turizmusát a volt Úttörővárosban működő Erzsébet-táborra alapozó Zánka ért el - írta a portál. Ezzel átvette az 5. helyet az 5,2 százalékos visszaesést produkáló Zamárditól. Említésre méltó még Tihany 8,2 százalékos javítása - ami azért is jelentős, mert Zánkával ellentétben nekik ezt a piacról kellett összehozni.

Hasonlóan markáns változás zajlott, csak éppen fordított irányba Balatonszemesen, ahol 9,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. Nagy vesztes Keszthely is, ahol két év alatt több mint százezerrel csökkent a vendégéjszakák száma: a 2017-s 224 ezerről 118 ezerre tavaly. Drasztikus változás zajlott Balatonszárszón is, ahol a 2018-as 84 ezer éjszaka harmadát veszítették el 2019-ben, Fonyódon 58 százalékkal, Balatonvilágoson pedig 45 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek által bonyolított forgalom.

Jelentősen javította előző évi forgalmát még Balatonkenese (42 százalékkal), Szántód (21 százalékkal) és Balatonberény (39 százalékkal) is.

Hova mennek a külföldiek?

A külföldi forgalom 96 százalékát európai turisták adják. Az átlagosnál nagyobb a német forgalom visszaesése, de még mindig 31 százalékos a részesedésük a nem hazai forgalomból. A százezer vendégéjszakánál nagyobb forgalmat adó nemzetek közül egyedül a szlovákok töltöttek el több éjszakát (közel 10 százalékkal) az egy évvel korábbinál. Az élmezőny többi tagjánál (Németország, Oroszország, Csehország, Ausztria, Lengyelország) kisebb-nagyobb visszaesést láthatunk - írta a balatontipp.hu.