Kotorják a Balatont a kékalgák miatt

Két kotróhajó dolgozik azon, hogy 100 ezer köbméternyi üledék eltávolításával gátat szabjanak az algák szaporodásának a Balatonban - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2020. augusztus 18. kedd, 17:05
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Idén is folytatódott az algaburjánzás a Balatonon, és bár korlátozásokat eddig nem kellett bevezetni, a tó vízminősége aggodalomra ad okot. A problémát a kékalgák, más néven cianobaktériumok túlzott elszaporodása okozza, és koránt sem merül ki abban, hogy a víz felszínén lebegő telepeik rontják a fürdőzés élményét - olvasható a portálon.

Ezen élőlények anyagcsereterméke ugyanis olyan toxikus anyagokat tartalmaz, amelyek bőr- és szemgyulladást, lenyelve gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak. Sőt, az ivóvízből is nagyon nehéz kiszűrni.

A kutatók egyelőre keresik az okokat. A háttérben nyilvánvalóan a tápanyagkoncentráció megnövekedése áll, de külső terhelés nem érte a tavat, a kutatás egyelőre ott tart, hogy az elsősorban foszforvegyületek belső forrásból származhatnak.

A csaknem egy hónapja folyó munkát lepelkotrásnak nevezik, célja pedig, hogy a nitrogént és foszfort tartalmazó üledékréteg kiemelésével csökkentsék az algák számára rendelkezésre álló tápanyagot, így gátolva a szaporodásukat. Emellett mélykotrást is alkalmaznak, ezzel a mederfenéken úgynevezett iszapcsapdákat alakítanak ki: 1,5-2 méter mély "gödröket", amelyekben a lebegő iszap koncentrálódik, és nem tud tovább vándorolni a fenéken.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.08.19 14:26

@Archer58:
Vagy félnek, hogy Lőrinc hajója megfeneklik. Nagy hajó = nagy merülés... :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.08.19 05:37

Vagy a Lőrinc nagyobb hajót vett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html