Idén május 20-a környékén előfordult, hogy napközben csupán 5-6 Celsius fok volt a hőmérséklet, majd június elejére meg is érkezett az első komoly hűhullám 34-35 fokokkal. Az élőlények több-kevesebb sikerrel tudják tolerálni ezeket a hirtelen ingásokat. A vízi szervezetek számára segítség a közeg úgynevezett hőpuffer kapacitása, vagyis az a tulajdonsága, hogy lassan hűl és lassan melegszik. Extrém időjárás esetén azonban a körülmények átléphetik néhány élőlény tolerancia küszöbét - mondta a szakember a portálnak.

A korai hőhullámok idején először általában az iszapos, sekély, gyorsan átmelegedő vizekben találkozhatunk látványos kagyló- vagy halpusztulással. Ezek a vizek általában szerves anyagokkal erősen terheltek, így a melegben egy öngerjesztő folyamat indul be. A turista számára látott kép: kellemetlen szagú, zavaros víz, mely időnként elpusztult, bomló kagylót, haltetemet mos a partra.

A Balatonra eddig nem volt jellemző a nyár eleji vízminőség probléma. Most július és augusztus fordulóján már Beliczky Gábor is látta, hogy a keszthelyi parti sétány közelében, illetve a strandokon "virágzik" a kékalga, amelynek egyes fajaik toxinokat termelhetnek.

"Virágzás" kezdetén neonzöld sávok, olajszerű foltok figyelhetők meg a vízfelszínen, melyeket lokálisan összefújhat a szél az öblökben. Tartós, összefüggő neonzöld felszíni jelenségkor nem ajánlott már a fürdőzés

- írja a lap.

Ha mégis a fürdés mellett dönt valaki, akkor fontos, hogy senki ne igyon a vízből és zuhanyozzon le fürdés után. Vigyázzunk a kutyákra is.

A szerves anyagok felhalmozódásának mérséklése érdekében ne etessük a vizimadarakat és a horgászok is csak mértékkel etessék be a halakat.

Összességében a Balatonon újonnan beállított magasabb vízszint elősegíti a vízminőség javulást, még hőhullámok idején is. A nádasok nagy, összefüggő, biológiai-ökológiai egységekként képesek a szervesanyag terhelést csökkenteni, a hirtelen tápanyag felszabadulást mérsékelni. Tulajdonképpen a tó szűrő egységei.

Mégis egyre kevésbé egységesek, és egyre inkább szűkül a kiterjedésük. A miérteket mindenki maga gondolja végig

- írja a Veol.