Meg fognak változni a nyaralási szokások a Balatonnál

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. május 13. hétfő, 14:40
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A klímaváltozás veszélyes, de egyben lehetőséget is jelent, ha megfelelően felkészülünk rá. Az éghajlat-politika feladata az éghajlatváltozás mérséklése, az általa okozott károk kezelése, valamint a megfelelő alkalmazkodási modell megalkotása - mondta Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klíma-politikáért felelős helyettes államtitkára.

A szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, jelentősen befolyásolja viszont ez a jelenség egyebek mellett a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat, a nyári szezon kitolódik, várhatóan megnövekszik az erdőtüzek gyakorisága, a Balaton a téli időszakban egyre rövidebb időszakokra fagy be. A vízszint 250 évvel ezelőtt két méterrel volt magasabb, mint napjainkban.

Szavai szerint figyelemre méltó, hogy 2000 és 2007 között a vízkiadás minden esztendőben meghaladta a vízbevitelt, 2010 után pedig minden esztendőben szélsőséges időjárás volt, vagyis váltakoztak a száraz és az erősen csapadékos évek.

Folyamatosan ellenőrizni kell a víz minőségét és alkalmazni a Balaton Törvényben valamint a Megyei Klímastratégiai intézkedésben foglaltakat, és újra kellene gondolni a 70-es években megfogalmazott vízminőségi programot a klímaváltozás hatásának mérséklése érdekében.

Navracsics Tibor uniós biztos, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja előadásában arról beszélt, hogy tárcája igyekszik hozzájárulni a "jó európai megoldások" elterjesztéséhez, valamint segítséget nyújt a leendő partnerek egymásra találásában. A közeljövőben az európai egyetemek közös képzést folytatnak majd, ezzel erősítve egymást és hozzájárulva a gazdaság erősödéséhez. Kulturális területen a helyi közösségek támogatására hívta fel a figyelmet és szólt a kultúra valamint a kreatív ipar találkozásának fontosságáról.

Közölte: az uniós források összehangolt felhasználása kombinált, hatékony megoldásokat eredményezhet minden területen.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy 1995-től javul a Balaton vízminősége. Elmondta, hogy fontos lenne a tó egységes szabályozása, amelyet a közigazgatási tagoltság nem tesz lehetővé, hiszen jelenleg a Balaton három megyéhez és három régióhoz tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.13 16:37

Blabla, csak éppen a lényegről nem beszéltek. Mégpedig arról, hogy a klímaváltozás miatt semmi sem garantálja, hogy jövőre is lesz csapadék, vagyis a vízszintet olyan magasan kell tartani, amilyen magasan csak lehet, ill. tovább kell emelni. Az édesvíz minden cseppjére vigyázni kell. A Sión a semmibe leengedett édesvíz a legnagyobb pazarlás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html