Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehéz helyzetbe került több balatoni önkormányzat, amelyek nem csak a kétes hatékonyságú kormányzati forráselvonásokat szenvedik meg, de a turisztikai bevételek elmaradását is. Emellett arra is gondolniuk kell, hogy a helyi vállalkozók nem feltétlenül rendelkeznek annyi likvid tőkével, amely elegendő egy gyenge szezon átvészeléséhez.

A költségvetés átdolgozása folyamatosan zajlik annak érdekében, hogy az önkormányzati gazdálkodás a jövőben is stabil maradjon - közölte lapunk kérdésére Keszthely polgármestere. Nagy Bálint döntött arról, hogy minden olyan fejlesztést és beszerzést későbbre halasztanak, amelyeket nem kötnek pályázati határidők, nem a baleset és biztonság megelőzéséhez, illetve nem a vírus elleni védekezéshez szükségesek.

Így lettek felfüggesztve többek között számos infrastrukturális beruházás mellett az idénre tervezett utcafelújítások, a GESZ és a Városi Televízió eszközbeszerzései, a Polgármesteri Hivatal gépkocsivásárlása, a képviselők munkáját segítő új laptopok beszerzése is - tette hozzá.

Siófokon szintén újratervezik a költségvetést, pluszbevételt ingatlaneladásokból remélnek és át fogják tervezni a fizető parkolást is (ami jelenleg szünetel) - írja Lengyel Róbert polgármester.

A veszteségük több százmilliós, így olyan fontos fejlesztések maradnak el, mint az út- és járdafelújítások, -építések.

Vitatott hatékonyságú elvonások

A kormány április elején döntött arról, hogy elveszi az önkormányzatoktól a gépjárműadót. Az ebből származó mintegy 34 milliárd forint a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba került. Ekkor született döntés arról is, hogy ingyenessé teszik a parkolást.

A döntést sokan kritizálták, mondván az az összeg, amely eltörpül a védekezésre fordított keretben, a kistelepüléseknek sokszor a túlélést jelenti. Ráadásul a kormány számtalan feladatot is az önkormányzatokra hárított a védekezéssel kapcsolatban,

A döntés még inkább visszásnak tűnik a kritikusok szerint azóta, hogy kiderült: a kormány 15 milliárdot költ el kommunikációra és konzultációra. Csak a plakátkampány, amelyen például a 13. havi nyugdíj visszaépítését hirdetik 6 milliárd forintba kerül.

Tihany anyagi vesztesége - Tósoki Imre polgármester szerint - el fogja érni a 200 millió forintot. A költségvetést úgy próbálják racionalizálni, hogy átütemezik a saját erős beszerzéseket és építési beruházásokat, kevesebb rendezvényük lesz és csökkenteni kényszerülnek a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek juttatott támogatásokat is.

Tihanyban is halasztják az út- és járdaépítéseket, de lesz olyan beruházás is, ami egyáltalán nem valósul meg. Az önkormányzat jelenleg a korábban elnyert, 100 százalékos támogatási intenzitású pályázatok lebonyolításán és megvalósításán dolgozik.

Tósoki Imre bízik ugyanakkor abban, hogy hogy az idegenforgalmi adó kiesést a kormányzat az adóbevallások alapján kompenzálni fogja.

Tihany (a kép forrása: Getty Images)

Balatonalmádiban még nem döntöttek a kieső bevételek pótlásának forrásáról, az azonban már biztos, hogy adót nem emelnek majd. A pályázati úton elnyert támogatások önereje biztosított a költségvetésben, így azokat nem halasztják. A többi felújítást azonban igen és csak akkor tudják azokat megvalósítani, ha a város költségvetése engedi.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere takarékos gazdálkodást rendelt el az önkormányzati intézményeknél, mivel új bevétellel nem kalkulálnak, csak a meglévő források hatékony felhasználásában bízhatnak. Jelenleg két uniós forrású fejlesztéssel haladnak: a Veszprém-Felsőörs-Alsóörs kerékpárút építésével és a Varázserdő projekttel. Minden más, már előkészített projektet elhalasztottak.

Az 500 fős Paloznak polgármestere Czeglédy Ákos szerint csak a költségek csökkentésével, fejlesztések elhalasztásával tudnak egyensúlyban maradni. Adót nem emelnek, az államtól is kevesebb pénzt kapnak, mindezek ellenére nem bocsátottak el egy dolgozót sem az önkormányzattól, sőt az ígért 10-15 százalékos fizetésemelést is megadják. A település vezetője abban bízik, hogy a Magyar Falu program pályázatain tudnak fejlesztési pénzhez jutni. Jelenleg minden fejlesztésüket halasztani kényszerültek.

Balatonberényben mintegy 40 millió forintot tesznek ki az elvonások, amelyeket évek alatt tudnak csak bepótolni - mondta Horváth László polgármester, aki állami segítségben bízik. A település szintén felfüggesztette a beruházásokat.

Balatonmáriafürdőnek vannak olyan forrásai, amelyeket fel tudnak szabadítani a költségvetésben. Ugyanakkor lesznek olyan fejlesztések, amelyeket el kell halasztaniuk, ilyen például az élménypark építése. A Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának köszönhetően azonban a település fizetős strandja megújul - mondta lapunknak Galácz György polgármester.

Mi lesz a vállalkozókkal?

A helyi vállalkozókat nem minden önkormányzat tudja segíteni a jelenlegi helyzetben, bár - ahogy Lengyel Róbert siófoki polgármester fogalmazott: ebben maga az állam, az önkormányzatok kontójára már szerepet vállalt. Ilyen döntés például, hogy a vendéglátóhelyek a közterületen elfoglalt teraszaikért nem kell, hogy területbérleti díjat fizessenek az önkormányzatnak.

Siófok (a kép forrása: Getty Images)

Tihanyban és Balatonberényben az elvonásokon túl már nincs fedezete a további támogatásoknak. Alsóőrsön ugyanakkor bizakodóak, hogy a későbbiekben lesz rá forrás. Turisztikai egyesületükkel azon dolgoznak, hogy egy helyi újraindítási szolidaritási alapot hozzanak létre. Az ebben résztvevők közösen dönthetnének arról, hogy milyen turisztikai termékekkel adjanak lendületet a szezonnak.

Alsóörsön eddig mindössze egy vállalkozás kért adómérséklést, de erre a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetőség.

Keszthely, nagyobb városként több kedvezményt tudott biztosítani a helyi cégeknek. A gazdaságsegítő intézkedések I. ütemében, amelyet 2020. április 1-én hirdettek ki, a főszezonon kívüli, kiemelt belvárosi övezetben működő üzleteknek, vállalkozásoknak eddig is biztosított bérleti díjkedvezményt - a kormány által meghatározott leginkább sújtott ágazatokban - kiterjesztették az egész városra.  Ezt a kedvezményt a válsághelyzet végéig biztosítják, továbbá egyedi igények esetén az üzemeltető fizetési haladékot és részletfizetési kedvezményt is tud biztosítani.

A gazdasági segítségnyújtás II. üteme 2020. május 1-én lépett érvénybe, amely már egy bővebb szolgáltatói kör számára tartalmaz pénzügyi könnyítéseket. Eszerint minden önkormányzati helyiséget bérlő kereskedelmi- és vendéglátó vállalkozásnak, kulturális szolgáltatónak 50 százalékos bérleti díj kedvezményt, valamint fizetési haladékot és részletfizetési kedvezményt biztosítanak a veszélyhelyzet végéig. (Ez a pénzügyi szolgáltatókra nem vonatkozik.)

Paloznak szerencsés helyzetben van, ugyanis a kistelepülésen működő 20-25 falusi szállásadó csak jövedelem-kiegészítésként foglalkozik turizmussal. Panzió, szálloda nincs, az egyetlen étterem pedig kiszállítással vészelte át a tilalom időszakát. Paloznak ugyanakkor azon települések közé tartozik, ahol a munkájukat elvesztő lakosok jövedelmét 3 hónapig kiegészítik a megelőző bérükre. Ennek maximuma 140 ezer forint.

Balatonalmádiban azok a vállalkozók, akik nem tudnak kinyitni, az áprilisi, májusi és júniusi bérleti-, illetve területhasználati-díjból 90 százalékos kedvezményt kapnak, akik pedig részlegesen működni tudnak 50 százalékos kedvezményben részesülnek.

Nem lesznek olcsóbbak a strandok

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy azok a települések, ahol működik fizetős strand csökkentik-e a belépők árát annak érdekében, hogy többen látogassanak ki és többet költsenek a helyi vállalkozóknál. Erre azonban a válaszok alapján kár számítani.

  • Siófokon maradnak a tavalyi árak, viszont SZÉP-kártyával is lehet fizetni. A településen vannak szabadstrandok is.
  • Tihanyban két szabad és két fizetős strand van, utóbbiakat bérbe adták, így az önkormányzatnak nincs ráhatása az árazásra, de nem is tudnak arról, hogy az üzemeltetők ilyet terveznének.
  • Alsóörsön sem terveznek csökkentést és nem gondolják, hogy ezen múlik majd a forgalom.
  • Balatonmáriafürdőn 6 szabadstrand van és egy fizetős, utóbbin magasabb szolgáltatásokat kínálnak, így nincs mód arra, hogy az árakat mérsékeljék.
  • Maradnak a belépődíjak Balatonberényben
  • és Balatonalmádiban is.
  • Keszthely polgármestere azt írja, hogy számos olyan gazdasági kérdés merült fel, amely kihívást jelent a költségvetés újratervezése folyamán. Ezen feladat megoldása is folyamatban van.

Elmaradnak a programok

Keszthelyen a járványhelyzet kezdetén a résztvevők létszámától függetlenül minden rendezvényt és eseményt elhalasztottak. Ez vonatkozik az önkormányzat intézményeinek saját programjaira is, mint például a Goldmark Károly Művelődési Központ minden eseményére. Ez az időszak jó néhány kiemelt rendezvényüket érintette, melyek között megtalálható a 575 Keszthely Triathlon, a Keszthelyi Kilométerek, az NN Ultrabalaton versenyek, a Balatoni évadnyitó, és az ikonikusan keszthelyi Helikoni ünnepségek esemény is - közölte Nagy Bálint.

Keszthely (a kép forrása: Getty Images)

Siófokon a városi szervezésű nagyobb rendezvények közül a Nyuladalom maradt el húsvétkor, nem tartották meg a Pünkösdi Szezonnyitót, valamint a nyári Jazz Fesztivált sem. A Baharttal közösen szervezett Nemzeti Regattát is lefújták. Több sporteseményt támogattak, azokat is folyamatosan mondták vissza a szervezők.

Tihanyban a május 31. és június 3. között tervezett pünkösdi rendezvénysorozat elmarad, a Tihanyi Levendula Fesztiválon pedig nem lesz kirakodóvásár és koncertek sem. Elmaradt a Kecskeköröm fesztivál is.

Alsóörsön a nyári fesztiválokat a szervezők új időpontban fogják megrendezni, az augusztus 20-i vendégmarasztaló fesztivált pedig módosított tartalommal bizakodva előkészítették - mondta Hebling Zsolt.

Paloznakon is lemondtak minden programot, egyedül abban reménykednek, hogy a július végi Jazz Pikniket meg tudják rendezni.

Balatonalmádiban a trianoni megemlékezés, az Almádi Napok, a borfesztivál és a Kerényi program rendezvényei maradnak el.