Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június 21-től három mentődrón áll szolgálatba a Balatonnál - jelentette be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Magyar Telekom.

Hosszú ideje készültek a drónflotta átadására. A 2 darab DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drón a felderítésben és a kutatásban segíti a vízimentőket, míg a Phantom 4 Advanced drón egy felfújódó mentőmellény eljuttatásában segít. A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják.

A DJI Phantom 4 drón egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tud az esetlegesen bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani. A Duplitec szakértői által 3D nyomtatási technológiával továbbfejlesztett speciális kioldószerkezet a megfelelő helyen "ledobja" a mentőeszközt a bajba jutott embernek. Ez a fejlesztés és annak használata jelenleg tesztelés alatt van. A Vízimentők és a Telekom az idei szezon tapasztalatain alapulva igyekszik olyan koncepcióval előállni, amely a felhasznált eszközök számának, fajtájának pontos meghatározásával, a szolgáltatás kiszélesítésével akár teljes lefedettséget tud majd biztosítani a Balatonon és más vízpartokon.

Napi.hu; Szász Péter

A DJI Mavic2 drónok kommunikációs rendszerüknek és fejlett kamerájuknak köszönhetően 8 kilométeres távolságból is képesek nagyfelbontású HD-felvételeket továbbítani valós időben a kezelőszemélyzetnek. A drónok a nádasok területeit is át tudják kutatni, amely hagyományos eszközökkel lényegesen körülményesebben lenne megvalósítható. Az eszközök képei szükség esetén továbbíthatók a vízirendészethez, vagy a mentésben részt vevő más készenléti szervekhez.

Napi.hu; Szász Péter

A rajtuk elhelyezett több mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani, vagy éppen biztatni - sok krízishelyzetben az emberi kapcsolat tudata és a biztató szavak is életmentők lehetnek. A drónok biztosította élőkép segíthet eldönteni azt is egy-egy bejelentésről, hogy szükség van-e hajós egységek helyszínre küldésére: rengeteg bejelentés kapcsán nem megítélhető, hogy egy leszakadt nádszigetet, vagy bajba jutott vízi járművet látott a bejelentő!

Az eszközök annak a 200 vízimentőnek és a 8 mentőhajó-személyzetnek a munkáját segítik majd, akik a Balatonnál a szezonban szolgálatot teljesítenek - mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A szolgálat idén 66 balatoni és 13 nem balatoni fürdőhelyen ügyelnek a biztonságra.

Drón a felfújható mentőövvel (Napi.hu, Szász Péter)

A drónok sokat segítenek majd a megelőzésben, a hangosbemondó arra is használható, hogy azt az úszót, aki veszélyes területre - például hajózási útvonalra tévedt - szóban figyelmeztessék és "visszatereljék" a biztonságos területre.

Mint minden drón, természetesen ezek is érzékenyek a légmozgásra, tehát nagy viharban nem tudnak segíteni, de ilyen viszonyok között amúgy is tilos a fürdőzés.

Bagyó Sándor elmondta, hogy tavaly 3600 esetben kellett eljárniuk a vízimentőknek a Balatonnál, a hajókat pedig 100 alkalommal kellett bevetni. A vízimentők dolga a kagyló okozta sebek ellátástól kezdve a fürdőzök instruálásán át egészen az újraélesztésig terjed.

Napi.hu; Szász Péter

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint sikerült elérni, hogy a Balaton legyen a régió legbiztonságosabb tava. Ennek érdekében sikerült kialakítani egy koordinált rendszert a tó környezetében, amely most a drónoknak köszönhetően új elemmel bővült.