Irtják a balatoni nádasokat, büntetni viszont nagyon nehézkes

Néhány év alatt 2,5 százalékkal csökkent a Balaton nádterülete, a költséges kotrásra pedig egyre nagyobb szükség van - írja a Népszava.
Szász Péter, 2020. június 9. kedd, 08:11
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Körülbelül ötmillió köbméter iszapot kellene eltávolítani a tómederből három ütemben - elsőként a Keszthely-Szigliget közötti szakaszról 2,5 milliót -, amelynek költsége elérheti a 90 milliárd forintot is - olvasható a portálon.

A tavi nádas területe mintegy 40 hektárral csökkent, amely az 1662 hektár nádassal borított területnek a 2,5 százaléka. Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) ebben a legálisan és illegálisan feltöltött területek is benne vannak. Utóbbiak miatt nehézkes a büntetés: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csak vízügyi fenntartási és igazgatási feladatokat lát el, s felettes szerve, az OVF sem tud hatóságként eljárni az illegális feltöltések ügyében. A hatósági feladatokat a helyileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság látja el, a nádasokat érő természetvédelmi károkozások esetében pedig a kormányhivatalok járhatnak el.

Szakemberek szerint, ha nem lesz nád a Balatonon, Balaton sem lesz. A balatoni nádasállomány az ökoszisztéma fontos része, élőhely számos faj részére, a befolyó vízfolyások torkolatában pedig - 30 állandó és húsz időszakos vízbefolyás táplálja a tavat - közvetlen hatással van a vízminőségre, hiszen szűri az érkező vizeket, s csökkenti azok tápanyagtartalmát, sőt, megfelelő nádgazdálkodás mellett a nád tápanyagkivonásra is alkalmas lehet - írja az OVF.

HOZZÁSZÓLÁSOK