Kettészakad a Balaton - térképen a meghökkentő eredmények

Egyre nagyobb indulatokat vált ki a balatoni partvonal hozzáférhetősége, különösen azokon a forró nyári hétvégéken, amikor tömegek gyűlnek össze a Balaton 270 kilométer hosszú partján. Vagyis azon a részen, ami nem nádas, nem lehatárolt magánpartszakasz és nem is magánklub vagy kikötő. A térképen már most jól látszik a balatoni vitorláskikötők és szabadstrandok észak-déli megosztottsága - értékel a G7.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 4. szombat, 14:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Pontosan kirajzolódik, hogy az északi parton alig van már ingyenes strand, kikötőből viszont annál több. Eközben a déli parton még viszonylag szép számmal akadnak nem fizetős fürdőhelyek. A napokban rengetegen aláírtak egy szabadstrandok mellett kiálló petíciót.

Vitorlással vagy jachttal összesen 73 helyen lehet kikötni, szabadstrandból viszont csak 20 településen van 53 darab (igaz, ezek átlagosan hosszabb partvonalt foglalnak el a kikötőknél).

A portál térképre rakta az aktuális helyzetet:


A helyzet ráadásul a kikötők irányába fog változni a jövőben, a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör szerint például idén év elején 500 új kikötői férőhely épült a már meglévő 7600 mellé, miközben egyes kikötők kihasználtsága néhol nem éri el az 50 százalékot sem. A nagy kikötőépítési hullámot jelentős részben az uniós támogatások hajtják, a környezeti hatások viszont elég aggasztóak: sok helyen durván iszaposodik a tó a természetes viszonyok megbolygatása miatt.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.08.05 15:56

Ez igen, ennek a szerzőnek igen komoly kvalitásai lehetnek... :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.08.05 13:54

Idétlenek

Egy 1,5-2 méter merülésü jachtot vagy tőkesúlyos vitorlást alig lehet a déli parton elhelyezni mert zátzonyra futna az 50 centis vizekben - tehát eléggé evidens, hogy a tökesúlyos hajók zömét az északi parton lévő kikötőkben tartják a gazdik.

Az hogy a lassan mélyülő déli parton meg végig bárhol be lehet kutyagolni 500 métert a vízbe az is eléggé evidens hogy a klasszikus strandokat meg főleg ide teszik...

Szóval tegyák mán fel a vizmélyswéget is a térképre oszt rájönnek hogy déli kikőtőnél a fél balatont ki kellene kotorni egy tökesúlyos kikötőhőz !!!!!

Kicsit tehát szánalmas a domborzati viszonyokból osztályharcot kreálni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html