Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég szerint nem kell aggódni, a Balatonon - mint természetes vízen - az év szinte minden szakaszában megfigyelhetők haltetemek, de ciklikusság is felfedezhető.

A tavaszi időszakban a jégborítottság megszűnésével és a halak ívási periódusának befejeztével figyelhető meg az első tetemszám-emelkedés, majd a víz hőmérsékletének 20 Celsius-fok fölé emelkedésével egy második növekedés tapasztalható. A tetemek területi eloszlása igen drasztikus különbségeket eredményezhet az uralkodó szél és a tó áramlási viszonyainak függvényében - írja a cég.

A cég évente 30-40 tonna partra vetődött haltetemet gyűjt össze és szállít el. Ez a balatoni halmennyiségnek mindössze 1 százaléka.

Az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban, és legnagyobb tömegét olyan fajok (busa és angolna) idős példányai teszik ki, amelyek utolsó telepítésére 1983-ban (busa), illetve 1991-ben (angolna) került sor. Az évről évre tapasztalt elhullások a természetes kiöregedési folyamatnak tudhatók be.

A fentieket követően a leggyakoribb elhullott fajok a keszegfélék közül kerülnek ki. A kedvezőtlen kondícióban lévő, rosszul telelt, erősen parazitált, idős és/vagy beteg egyedek legnagyobb számban az ívás jelentette többlet energia-veszteség miatt pusztulnak el a tavaszi időszakban, kisebb számban pedig a nyári hirtelen felmelegedések, majd tartós kánikulákat követően. Az utóbbi években tapasztalt enyhe telek sajnálatos módon kedveznek a paraziták elszaporodásának. Emiatt is váltak gyakoribbá az apró piros sebekkel tarkított hámfelületű keszegfélék (főleg dévérkeszegek) a horgászfogásban és az elpusztult egyedek között is.

Napi.hu; Szász Péter

Az utóbbi néhány évben egyre szembetűnőbbek a tavaszi időszakban elhullott pontyok, amelyek mennyisége azonban eddig még nem haladta meg a szórványos elhullás kategóriáját. Többszöri mintavétel után sem találtak az állategészségügyi szakemberek olyan betegséget, amelyet balatoni pontyból mutattak ki és nagyarányú pusztulásért lehetne felelős.

A Balatonban a halászat megszűnése és az egyre erősödő haltelepítéseknek, és a szigorodó szabályozásnak köszönhetően megnövekedett a pontyállomány mérete - hívja fel a figyelmet a Halgazdálkodási Zrt.

Egy-egy elpusztult nagy hal esetén nehéz megmondani, hogy mi volt az elhullás konkrét oka: okozhatták paraziták, öregedéssel járó legyengülés, egy megfogás és visszaengedés során a horgász által elkövetett halkezelési hiba, környezeti sokk, vagy ezek különböző variációjú együtt állása is. A horgászlétszám megnövekedése miatt szintén a nagy számok törvénye alapján gyakoribb lehet a halkezelési hiba is, de az elpusztult állatok közül is többet észlelnek - míg korábban a tetemek jó része észrevétlenül bomlott le a nádasokban.