Mozgolódnak a balatoni hajók a kétéves közlekedési zárlat előtt

Több hajó is útra kelt a Sió-csatornán, kihasználva a Sió-zsilip rövid ideig tartó nyitását, hogy eljusson a Dunáról a Balatonba, illetve a Balatonról a Dunára a vízszintszabályozó műtárgyak átépítése miatt kezdődő mintegy két éves közlekedési zárlat előtt - mondta az MTI-nek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.
Szász Péter, 2019. október 22. kedd, 21:13
Fotó: Pixabay

A 2019. október 16-án megkezdett balatoni vízeresztés lehetővé teszi a hajózást a Sió-csatornán, amivel több hajó is élni kíván, a zsilipelés a Duna felől megkezdődött. A hajók hétfőn indultak el Keselyűsből, várhatóan csütörtök este, illetve péntek reggel érkeznek Siófokra. A Balaton felől a zsilipelés október 23-án lesz, ebben érintett a vízügy egyik vontatási feladatot kapó mérőhajója.

A Balatoni Hajózási Zrt. mindössze egy régi, leselejtezett, eladásra szánt uszályát szeretné eljuttatni a Balatonról a Dunára - mondta Kollár József, igazgató.

A hónap végéig tartó vízeresztés következtében mintegy 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízállása. A Sió-zsilipet 100 centiméteres vízállásnál kezdték meg fokozatosan nyitni, keddig 1 centiméterrel csökkent a tó átlagos vízszintje a vizugy.hu adatai szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK