Rossz hír érkezett a Balatonról

Rohamosan csökken az ingyenes fürdőhelyek száma a Balatonnál, idén már csak 64 olyan partszakasz akad, ahol belépődíj nélkül lehet mártózni - számolt be Népszava.
Domokos László, 2020. július 5. vasárnap, 08:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Balaton kiemelt üdülőkörzet parti településein - ha a településrendezési eszközben erre kijelölt terület nem áll rendelkezésre - ki kell jelölni legalább egy közhasználatú játszóteret, sportpályát vagy közkertet (városokban közparkot), ezen túlmenően legalább egy ingyenesen igénybe vehető strandot vagy egyéb fürdőhelyet, amennyiben a kijelölés természetvédelmi érdeket nem sért" - olvasható a DK-s Arató Gergely által benyújtott törvénymódosításban, amellyel a Demokratikus Koalíció azt szeretné elérni, hogy minden balatoni településen legyen legalább egy szabadstrand.

A tó körül ugyanis rohamosan csökken az ingyenes fürdőhelyek száma, a Balatontipp gyűjtése szerint az idén már csak mindössze 64 olyan partszakasz akad, ahol belépődíj nélkül lehet strandolni. A negyven, tóparttal rendelkező önkormányzat közül húsz egyáltalán nem biztosít ingyenes strandot, s csak fél tucat településen, Balatonkeresztúron, Balatonfenyvesen, Balatonbogláron, Balatonszemesen, Zamárdiban és Örvényesen nem kell sehol fizetni a parthasználatért. Az északi parton Örvényes mellett már csak Tihanyban akad néhány hely, ahol ingyen lehet fürdeni.

A szabadstrandok számának csökkenése érzékenyen érinti a kis pénzű családokat is. Sokaknak ugyanis épp az ingyenes fürdőhelyek jelentik az utolsó esélyt arra, hogy egy-egy nyári napon fürdőzhes­senek - írta a napilap.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület - amely ötezer szignóig jutó aláírásgyűjtést is szervezett a szabadstrandok megmentéséért - a napokban nyílt levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, melyben tiltakoztak a szabadstrandok fizetőssé tétele ellen, és arra kérték a döntéshozókat, ne járuljanak hozzá az állami támogatással felújított ingyenes strandok átminősítéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2020.07.05 11:27

"Milyen jó is lesz majd hazalátogatni családegyesítésre a Balaton-partra.
Ülünk a sátor mellett Mészáros kempingjében, hallgatjuk a Mészárosné rádióján a Puskás Akadémia meccset, isszuk a Mészáros ásványvizét vagy a Matolcsy-rokonok sörét, vagy a Csányi borát, nézzük a kempingben a kék plakátokat, és nosztalgiázunk. Leugrunk a Tiborcz strandjára, eszünk egy kis mangalicakolbászt vagy leülünk Áder mellé horgászni a stégre. Nyaralás közben a strandokon is jön a hangszórókból a társadalmi célú propaganda két zeneszám között
Párt FM."Agyamban kopasz cenzor ül
Minden szavamra ezer fül
Valaki helyettem gondolkodik
Valaki helyettem távozik"
Amiben az FM a FideSSMaffia:
Jó reggelt kívánunk minden kedves balatoni nyaralónak! A víz ma csak 21 fokos, mert Soros György az éjjel lehűtötte. A capuccino mellé híreket mondunk. Tegnap 424 illegális migránst tartóztattak fel a déli határon...
Soros György a világ legbefolyásosabb milliárdosa, aki arra kényszeríti Magyarországot...bla-bla-bla..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html