Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az önkormányzat és a városüzemeltetés gépjárműparkját takarékossági okokból folyamatosan korszerűsíti. A régi, elavult járműveket új, gazdaságos üzemelésű, modern változatokra cseréljük. A program részeként most az önkormányzati flotta újul meg. A hivatali kisbuszt és a polgármesteri autót cseréljük le modernebb és környezetbarátabb járművekre." - írja a balatonföldvári önkormányzat honlapja a képviselő-testület keddi rendkívüli üléséről készült összefoglalóban.

Az egyébként teljesen észszerűnek tűnő döntést árnyalja azonban, hogy - mint az előterjesztésből kiderül - a polgármester autója egy 2015-ös Renault Talisman, amely 60 ezer kilométert futott. A csere indokaként az önkormányzat azt is megjegyzi, hogy az autó 4 év alatt rendszeresen meghibásodott (például 5 alkalommal volt lambdaszonda-cserén).

A Trafic kisbusz cseréje kevesebb magyarázatra szorul ugyanis 9 éves, 195 ezer kilométert futott és a következő nagyszerviz a becslések szerint 500-800 ezer forintot emésztene fel. Egy finom ellentmondást azonban itt is fel lehet fedezni: míg az önkormányzat az egyik oldalon elavultnak nevezi a járművet, az előterjesztésben azt állítja, hogy szinte eredeti állapotban sikerült megőrizni, vagyis magas beszámítási árral adhatnak tovább rajta.

Renault Trafic (forrás: Renault)
A kép illusztráció

A csere első számú indoka azonban az, hogy az új uniós szabályok miatt jövőre jelentősen drágulhatnak az új autók, ezért még az utolsó pillanatban érdemes a vásárlást lebonyolítani. Az előterjesztés azt is megjegyzi, hogy kedvező lízingkonstrukcióban tudják megvenni a járműveket, így nincs egyszeri nagy kiadás, és az áfa 50 százalékát vissza tudják igényelni, köszönhetően annak, hogy a lízingelő a Balatonföldvári Nonprofit Kft.

Azt, hogy az új autók drágulnak 2020-tól, régóta tudni. Januártól az új autók szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg a 95 gramm/kilométer értéket az Európai Unióban. A limitet nem egyes autónkét nézik, hanem az egyes autógyártók által eladott autók átlagos kibocsátását veszik alapul. Ez alapján lehet egy gyártónak rosszabb modellje is, csak a plusz károsanyag-kibocsátást kompenzálja egy környezetbarát változat eladásával. Ha túllépik a keretet, akkor büntetést kell fizetniük.

A fejlesztések sok pénzt emésztenek fel, de hogy pontosan mennyivel drágulnak majd egyes modellek, azt egyelőre nem tudni.

A balatonföldvári beszerzésnél az a nagy kérdés, hogy megéri-e egy 4 éves autót egy újra cserélni, figyelembe véve,hogy az értékvesztés pont az első években magasabb. Ezen logika alapján mindenkinek érdemes lenne elgondolkoznia fiatal autójának lecserélésén.

Az önkormányzat csupán egy cégtől - vélhetően a saját flottakezelőjüktől -, a Fodor Autó Kft.-től kért és kapott ajánlatot két ugyan olyan autóra: egy Renault Traficra, illetve egy Talismanra.

A régi kisbuszt 2,6 millióért számítják be, az újat pedig 8,6 millióért adják. Az új Talisman ára 10,5 millió, míg a régit 4,1 millióért veszi át a kereskedés. A két kocsira a kereskedés közel 3,9 millió forint kedvezményt adott, így az önkormányzatnak kevesebb, mint 19,1 milliót kell értük fizetni, amelyből még lejön a két használt autó 6,7 milliós beszámítási ára.

A polgármester autója egyébként a legmagasabb, Initiale felszereltségű Talisman 225 lóerős benzinmotorral és bőrüléssel.

Renault Talisman (forrás: Renault)
A kép illusztráció

Lapunk megkérdezte az önkormányzatot, hogy kértek-e más cégtől árajánlatot. A márkahűségre utal ugyanakkor az, hogy az előterjesztésben a vásárlás egyik indokaként az szerepel, hogy "a Renault-nál megszűnik a Trafic gyártása".

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha rossz tapasztalatik voltak a Talismánnal kapcsolatban, akkor nem merült-e föl egy másik márka hasonló kategóriájú autójának beszerzése. Leginkább ugyanakkor arra a kérdésünkre vártunk választ, hogy milyen drágulással számoltak 2020-ban, amely alapján megérte még 2019-ben megszabadulni egy 4 éves, 60 ezer kilométert futott autótól.

Az önkormányzat azonban csak annyit írt, hogy minden információ elérhető a holnapjukon és az előterjesztésben.

Balatonföldváron októberben a fideszes Holovits Hubát választották újra polgármesternek. 733 szavazattal nyert a második helyezett Herényi Károly előtt (520 szavazat).