Pont jókor cseréli elavult, 4 éves autóját a fideszes polgármester

Parádés érvekkel támasztja alá a balatonföldvári önkormányzat, miért fontos lecserélni a hivatal két autóját, köztük a polgármester 4 éves szolgálati Renault-ját.
Szász Péter, 2019. november 29. péntek, 14:53
Fotó: Renault

"Az önkormányzat és a városüzemeltetés gépjárműparkját takarékossági okokból folyamatosan korszerűsíti. A régi, elavult járműveket új, gazdaságos üzemelésű, modern változatokra cseréljük. A program részeként most az önkormányzati flotta újul meg. A hivatali kisbuszt és a polgármesteri autót cseréljük le modernebb és környezetbarátabb járművekre." - írja a balatonföldvári önkormányzat honlapja a képviselő-testület keddi rendkívüli üléséről készült összefoglalóban.

Az egyébként teljesen észszerűnek tűnő döntést árnyalja azonban, hogy - mint az előterjesztésből kiderül - a polgármester autója egy 2015-ös Renault Talisman, amely 60 ezer kilométert futott. A csere indokaként az önkormányzat azt is megjegyzi, hogy az autó 4 év alatt rendszeresen meghibásodott (például 5 alkalommal volt lambdaszonda-cserén).

A Trafic kisbusz cseréje kevesebb magyarázatra szorul ugyanis 9 éves, 195 ezer kilométert futott és a következő nagyszerviz a becslések szerint 500-800 ezer forintot emésztene fel. Egy finom ellentmondást azonban itt is fel lehet fedezni: míg az önkormányzat az egyik oldalon elavultnak nevezi a járművet, az előterjesztésben azt állítja, hogy szinte eredeti állapotban sikerült megőrizni, vagyis magas beszámítási árral adhatnak tovább rajta.

Renault Trafic (forrás: Renault)
A kép illusztráció

A csere első számú indoka azonban az, hogy az új uniós szabályok miatt jövőre jelentősen drágulhatnak az új autók, ezért még az utolsó pillanatban érdemes a vásárlást lebonyolítani. Az előterjesztés azt is megjegyzi, hogy kedvező lízingkonstrukcióban tudják megvenni a járműveket, így nincs egyszeri nagy kiadás, és az áfa 50 százalékát vissza tudják igényelni, köszönhetően annak, hogy a lízingelő a Balatonföldvári Nonprofit Kft.

Azt, hogy az új autók drágulnak 2020-tól, régóta tudni. Januártól az új autók szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg a 95 gramm/kilométer értéket az Európai Unióban. A limitet nem egyes autónkét nézik, hanem az egyes autógyártók által eladott autók átlagos kibocsátását veszik alapul. Ez alapján lehet egy gyártónak rosszabb modellje is, csak a plusz károsanyag-kibocsátást kompenzálja egy környezetbarát változat eladásával. Ha túllépik a keretet, akkor büntetést kell fizetniük.

A fejlesztések sok pénzt emésztenek fel, de hogy pontosan mennyivel drágulnak majd egyes modellek, azt egyelőre nem tudni.

A balatonföldvári beszerzésnél az a nagy kérdés, hogy megéri-e egy 4 éves autót egy újra cserélni, figyelembe véve,hogy az értékvesztés pont az első években magasabb. Ezen logika alapján mindenkinek érdemes lenne elgondolkoznia fiatal autójának lecserélésén.

Az önkormányzat csupán egy cégtől - vélhetően a saját flottakezelőjüktől -, a Fodor Autó Kft.-től kért és kapott ajánlatot két ugyan olyan autóra: egy Renault Traficra, illetve egy Talismanra.

A régi kisbuszt 2,6 millióért számítják be, az újat pedig 8,6 millióért adják. Az új Talisman ára 10,5 millió, míg a régit 4,1 millióért veszi át a kereskedés. A két kocsira a kereskedés közel 3,9 millió forint kedvezményt adott, így az önkormányzatnak kevesebb, mint 19,1 milliót kell értük fizetni, amelyből még lejön a két használt autó 6,7 milliós beszámítási ára.

A polgármester autója egyébként a legmagasabb, Initiale felszereltségű Talisman 225 lóerős benzinmotorral és bőrüléssel.

Renault Talisman (forrás: Renault)
A kép illusztráció

Lapunk megkérdezte az önkormányzatot, hogy kértek-e más cégtől árajánlatot. A márkahűségre utal ugyanakkor az, hogy az előterjesztésben a vásárlás egyik indokaként az szerepel, hogy "a Renault-nál megszűnik a Trafic gyártása".

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha rossz tapasztalatik voltak a Talismánnal kapcsolatban, akkor nem merült-e föl egy másik márka hasonló kategóriájú autójának beszerzése. Leginkább ugyanakkor arra a kérdésünkre vártunk választ, hogy milyen drágulással számoltak 2020-ban, amely alapján megérte még 2019-ben megszabadulni egy 4 éves, 60 ezer kilométert futott autótól.

Az önkormányzat azonban csak annyit írt, hogy minden információ elérhető a holnapjukon és az előterjesztésben.

Balatonföldváron októberben a fideszes Holovits Hubát választották újra polgármesternek. 733 szavazattal nyert a második helyezett Herényi Károly előtt (520 szavazat).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.11.30 11:20

Egy mindössze négy év alatt hétszeresen is megbízhatatlannak bizonyult Renault csak akkor eladható megbízhatatlanságra hivatkozva, ha az új autó nem egy másik (valószínűleg szintén megbízhatatlan) Renault lesz, hanem valamelyik közismerten megbízható autómárka. Egyéb esetben tessék megtartani a jelenlegi autót és tovább szopni vele még legalább négy évig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html