Sokkoló videót tett közzé a rendőrség

Úgy sétálni az utcán, hogy közben a telefonunkat nyomkodjuk életveszélyes - üzeni a rendőrség friss videója.
Szász Péter, 2019. február 15. péntek, 14:20
Fotó: Shutterstock

Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okostelefont tartó olyan gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre ("zombi-effektus") - olvasható a Police.hu-n.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok nem feltűnő, a környezetből kirívó, hanem szürke, vagy sötét tónusú ruházatot viselnek, illetve ha lakott területen kívül haladva nem viselik a fényvisszaverő mellényt.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek, kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, mivel a hideg, csapadékos időben - érthető módon - mielőbb célhoz szeretnének érni.

Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére.

A videót a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének közreműködésével, Fekete Patrik egyetemista készítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK