Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emelték a tétet a traumatológusok, akik régóta hiába kérik a kormányt, hogy rendezze a baleseti ellátások finanszírozását - írja a Népszava. Eddig "csak" azt jelezték, hogy az ország mind az 54 traumatológiai ellátóhelyén felmondhatják az önkéntes túlmunkaszerződésüket, ha nem születik megállapodás.

Most viszont - egy a napilap birtokába került levél szerint - az országos baleseti intézet 68 orvosa október 1-jén beadja rendkívüli felmondását, ha továbbra sem történik semmi. Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását. A beavatkozások jó részénél a finanszírozási díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit.

A Magyar Traumatológusok Társasága elkészítette a költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslatait. Állítólag ezek nagy többségét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértői is elfogadták némi korrekcióval. A nyári tárgyaláson azt az ígéretet kapták, hogy a kormányzati egyeztetés után, ha a kabinet is rábólint, szeptembertől életbe léphetnek az új finanszírozási szabályok.

A traumatológusok számításai szerint a javaslataikkal a kórházi adósságállományt országosan 70 százalékkal lehetett volna csökkenteni. A júniusi tárgyalásokon a kormányzat képviselői azt ígérték, hogy legkésőbb a nyár végéig választ kap a szakmai szervezet, ám máig semmi sem érkezett.