Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden a fogyasztói árak januári adatát és a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves forgalmi statisztikáit közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, amikor 2,4 százalékos volt az éves infláció. Decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek az árak, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8, és a novemberi 3,1 százalékos ütemről.

Tavaly novemberben a vendégéjszakák száma összesen 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 7,1 százalékkal (37,447 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 6,8 százalékkal (20,395 milliárd forintra) emelkedett. Az év első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 5,5 százalékkal több, összesen 11,7 millió vendéget és 4,0 százalékkal több, 29,0 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 2,5 százalékkal több (14,4 millió), a belföldi vendégek 5,5 százalékkal több (14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Szerdán az ipari termelés tavaly decemberi adatait közli második becslése alapján a KSH. A január 15-én kiadott első becslés szerint az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz, novemberhez képest 2,5 százalékos volt a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedése. A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás az előző évit a 2017-es 4,6 százalék után.

Szintén szerdán jelenik meg az építőipar tavaly decemberi teljesítményéről szóló statisztika. Az építőipar termelése tavaly novemberben 27,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 17,8, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal nőtt. A múlt év január-novemberében 22,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtökön közli a KSH a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó első becslését. A GDP 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit tavaly a harmadik negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt. Az első becslésnél is jobbak az adatok: akkor a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékos gazdasági növekedést jelzett a KSH. Az előző negyedévhez mérten pedig 1,2 százalékos növekedést jelentett. 2018 első három negyedévében 4,8 százalékkal nőtt a GDP a múlt év azonos időszakához mérve.

Pénteken a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberi statisztikája jelenik meg. Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent.