Baljós jeleket lát a Nobel-díjas közgazdász Magyarországon

Nem szabad átsiklanunk a baljós politikai trendek fölött, amelyek Európában tapasztalhatóak - írja Paul Krugman a The New York Times hasábjain. A Nobel-díjas közgazdász hosszan tárgyalja Magyarország helyzetét, amely értékelése szerint a tekintélyi elv újjáépítésére utal a demokrácia papírvékony máza alatt Európa szívében.
NAPI, 2011. december 12. hétfő, 14:40
Fotó: Napi.hu

Itt az ideje, hogy végre annak nevezzük a jelenlegi helyzetet, ami: depresszió - kezdi Depresszió és demokrácia címen a The New York Times hasábjaira írt publicisztikáját Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász. Igaz, nem a Nagy Világválság (Great Depression) teljes megismétlődéséről van szó, ez azonban sovány vigasz - írja. A munkanélküliség Amerikában és Európában katasztrofálisan magas maradt; a vezetők és az intézmények egyre inkább hitelüket vesztik. A demokratikus értékek pedig ostrom alatt állnak - fűzte hozzá a közgazdász.

Bár a szerző szerint távol áll tőle, hogy rémeket lásson, Krugman leszögezi, fontos, hogy ne sétáljunk bele a "nem is olyan rossz mintha.." kelepcéjébe. A magas munkanélküliség akkor sincs rendben, ha nem érte el az 1933-ban tapasztalt szinteket; a baljós, rosszat sejtető politikai trendek fölött pedig nem szabad átsiklalnunk, csak mert nem látjuk Hitlert - fogalmaz. Az európai politika fejleményeket egyfajta értetlenség veszi körül Krugman szerint, aki azt is megjegyzi, nem mintha Amerikában olyan jól mennének a dolgok.

Borzongás

Először is, az euró válsága megöli az európai álmot: a közös pénz, amelynek a cél szerint össze kellett volna kötnie a nemzeteket, ehelyett kesernyés hangulatot teremtett. Értékelése szerint különösen az egyre keményebb megszorítások szükséglete, főleg az ezt ellensúlyozó növekedést gyorsító lépések nélkül kétszeresen rombolóak. A megszorítások kudarcot vallottak mint gazdaságpolitika, a munkanélküliséget fokozzák, a bizalom helyreállítása nélkül; valószínűnek látszik egy összeurópai recesszió, a pénzügyi válság azonnali fenyegetésének fennmaradása mellett. És roppant haragot is kiváltottak, miután Krugman szerint számos európai dühösen úgy érzékeli a folyamatot, mint a német hatalom keménykezű gyakorlata.

Senki, aki valamelyest ismeri az európai történelmet, nem nézheti a viszálykodás újjáéledését borzongás nélkül - fogalmaz a szerző, hozzátéve: talán rosszabb dolgok is történnek. A jobboldali populisták népszerűsége növekszik Ausztriától -,  ahol a Szabadság Párt (amelynek vezetői szinten is neonáci kapcsolatai vannak) fej-fej mellett áll a közvélemény-kutatásokon az "elfogadott" pártokkal - Finnországig, ahol a bevándorlás-ellenes Igaz Finnek pártja ugyancsak jól szerepelt a legutóbbi választásokon. És ezek még gazdag országok, amelyeknek a gazdaságai viszonylag jól boldogulnak. A dolgok még rosszabbat sejtetnek a közép-kelet-európai szegényebb államokban - olvasható a publicisztikában.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) novemberben publikált jelentése arra világít rá, hogy az újabb, a vasfüggöny lehullása után csatlakozott EU-tagállamokban meredeken csökkent a demokrácia támogatottsága a közvéleményben. Nem nagy meglepetésre, a kiábrándulás a legnagyobb gazdasági visszaesést elszenvedő országokban volt a legnagyobb.

Kormánypárti fenyegetés

És legalább egy országban, Magyarországon a demokratikus intézményeket éppen így ásták alá a szerző szerint, aki így ír: "Magyarország egyik nagyobb pártja, a Jobbik, egy rémálom az 1930-as évekből: roma-ellenes, antiszemita, és katonai jellegű szervezeti ággal is rendelkezik." Az közvetlen fenyegetést azonban a Fidesz, a kormányzó jobbközép erő jelenti Krugman szerint.

A Fidesz tavalyi elsöprő erejű parlamenti választási győzelme legalább is részben gazdasági okokkal függött össze: az országban nem sikerült bevezetni az eurót, hatalmas devizaadósságoktól szenved, és őszintén szólva az akkor kormányző baloldali-liberális erők rossz gazdálkodásának és korruptságának köszönhetően. A szerző szerint a Fidesz jelenleg - amely egy új alkotmányt is keresztül erőszakolt egy gyakorlatilag egypárti szavazással - úgy tűnik, igyekszik állandósítani hatalmát.

A részletek összetettek. Kim Lane Scheppele, a Princeton jogi és külügyi programjának Krugman által idézett igazgatója szerint a Fidesz abban bízik, hogy különféle, egymást átfedő intézkedésekkel elhallgattathatja az ellenzéket. A tervezett választási törvény olyan manipulatív módon jelöli ki a körzeteket, hogy az szinte lehetetlenné teszi már pártoknak a kormányalakítást a szerző szerint; a bírói függetlenség veszélyeztetve, a bíróságokat a párthoz hű emberekkel terhelték meg; a közmédiát pártorgánummá alakították át, a független sajtót pedig megleckéztetik; egy, az Alkotmányhoz tervezett függelék pedig gyakorlatilag kriminalizálná a vezető baloldali pártot - sorolja a Nobel-díjas közgazdász.

Több is veszhet az eurónál

Mindez együtt, a tekintélyi elv újjáépítésére utal a demokrácia papírvékony máza alatt, Európa szívében - véli Krugman. És ez csak egy példa arra, ami jóval szélesebb körben is megtörténhet, amennyiben a depresszió folytatódik - teszi hozzá.

Nem világos, mit lehet kezdeni Magyarország autoriter lecsúszásával - zárja írását Paul Krugman. Az USA külügyminisztériuma, javára legyen mondva, igencsak "rajta volt az ügyön", azonban itt lényegében egy európai dologról van szó.  Az Európai Unió elszalasztotta annak esélyét, hogy a kezdetekkor fellépjen az erőkoncentráció ellen - részben mivel az új Alkotmányt éppen akkor passzírozták át a törvényhozáson, amikor az ország az EU-elnöki tisztét betöltötte. Most viszont már sokkal nehezebb lesz megfordítani a csúszást a cikk szerint. Az európai vezetőknek jobban kell próbálkozniuk, máskülönben azt kockáztatják, hogy elveszítenek mindent, amit képviselnek. Emellett kudarcos gazdaságpolitikájukat is újra kellene gondolniuk - amennyiben nem teszik, tovább romlik a demokrácia helyzete - és akkor az euróövezet feloszlása a legkisebb baj lenne - írta Paul Krugman.

Nem Krugman az egyetlen, aki aggódik

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA magyarországi nagykövete, a Heti Válaszban megjelent cikkében szintén a magyar demokrácia miatti aggodalomnak adott hangot. Úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak felül kell vizsgálnia a demokratikus intézményeket, úgyis mint a parlamentet, az igazságszolgáltatást és a médiát érintő reformokat. A nagykövet egyebek mellett arra biztatja a magyar kormányt, hogy mielőtt az alaptörvény hatályba lépne, "jól fontolja meg intézkedéseit", mert "számos hiteles hang tesz fel kérdéseket." Ezek között a kérdések között említi például, hogy megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe építve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára, valamint annak kérdését, hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni.

A nagykövet véleményét szemlézve az Economist is - Krugmanhoz hasonlóan - kritikus hangvételű cikket közölt a magyar demokráciával kapcsolatban, amelyben úgy fogalmaz a lap: "Magyarország egyre hangosabban jelez Washington radarján" és  megjegyzi, hogy nem ez az első kritikus hang a nemzetközi porondról. Ennek kapcsán említi Hillary Clinton, Thomas Melia és Werner Hoyer német külügyi államtitkár kritikus megnyilatkozásait, akik mind a demokratikus játékszabályokat áthágó, a független hatalmi intézményeket elfoglaló kormányzati lépések miatt emelték fel a szavukat.

"Az USA-val folyamatos a párbeszéd - mondják (magyar) politikusok - és a sarkalatos törvények nem fogják befolyásolni Magyarország demokratikus értékek iránti elkötelezettségét. De Washingtonban és a többi nyugati fővárosban attól félnek, hogy a dialógus egy irányú, és Budapesten süket fülekre talál" - írja az Economist.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nagykisfiu, 2011.12.13 10:28

@Bhole: Nos, hogy mennyire kecskebaszók ezek a tótok, meg a többi szemét népség itt a kárpátlavórunk körül? Mert szerinted ugye csak mi vagyunk fasza gyerekek itt a környéken, és mindenki eltakarítandó selejt körülöttünk?

Ha nagyon akarod, akkor tudok pár példát említeni, hogy mennyire nem azok és mennyire mi sem vagyunk azok.

Szerintem nézd meg a Magyar Vándor című filmet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci59, 2011.12.13 10:15

@Blama: Bhole-nak igaza van ! Nem kéne ennyire a nicknév szintjére süllyedni. Egy-egy beírás alapján sokkal többre tartom képesnek, sőt okos gondolatai vannak. Azért illik néha tisztán látni , hogy ki milyen indítékból ír rólunk. Pláne, ha jó messzire van országunktól, de vizionál , meg aggódik a demokráciáért Magyarországon, hogy egyem meg a drága kis szívecskéjét a kis aggódónak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nagykisfiu, 2011.12.13 10:07

@Bhole: Igen, rájuk is, nem csak az újvidékiekre, hanem az összes legyilkolt vajdasági magyarra. De előbb arra kell gondolnom, hogy miért kellett -így- meghalniuk? Kinek, kiknek és miért "köszönhetik" határon innen és határon túl ezt? Mi volt az oka a haláluknak?
Szerény történelmi ismereteim szerint sajnos ez a történet nem úgy kezdődött, hogy egyszer csak jöttek a szerb partizánok és csak úgy halomra gyilkolták a vajdasági magyarokat.

Még többet gondolok arra, hogyan tudjuk megelőzni, hogy a "történelem" megismételje önmagát. Határon túl és határon innen is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.13 09:57

@Bhole: Örülök, hogy maga olyan kitűnően ismeri Krugman és mások indítékait. Azt is nagyon jól tudja, mert maga tudja: ilyet csak pénzért ír az ember.
Másért nem. Az lehetetlen. Magának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.13 09:56

@Bhole: Írjon! Írjon!
Hadd lássuk már!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html