A jegybanktörvény alapján az MNB alelnökének személyére a kormányfő tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Balog Ádám hétfőn lép hivatalba - tette hozzá Havasi Bertalan. A törvény rendelkezése szerint Balog Ádámot, kinevezése előtt a parlament gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága - jelenleg a gazdasági és informatikai bizottság - hallgatja meg.

A jegybanktörvény szerint az MNB-nek legalább kettő, legfeljebb három alelnöke van. Az alelnök hatásköréről a monetáris tanács dönt az MNB elnöke javaslata alapján. A jogszabály szerint a monetáris tanács évente az első ülésen a jelenlevők egyszerű szótöbbségével az MNB alelnökei közül választja meg a monetáris tanács elnökhelyettesét. Az elnökhelyettes megbízatásának megszűnése esetén a monetáris tanács a soron következő ülésén új elnökhelyettest választ.

Új tag kell a monetáris tanácsba is

Balog Ádám alelnökségével a jegybanktörvény értelmében a monetáris tanácsba további egy tagot kell jelölni, mivel a monetáris tanács belső tagjainak száma - hétfőtől az elnök mellett három alelnök lesz - nem érheti el a külső tagok (jelenleg négy) számát.

A monetáris tanács március 12-én tart ülést, ahol a kamatdöntés nincs napirenden, a következő kamatdöntő ülés dátuma március 26-a. A jelenlegi alelnökök közül Karvalits Ferenc mandátuma március 27-én, Király Júliáé július 3-án jár le.

Az 1978-ban született Balog Ádám, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára, 2003-ban szerezte meg okleveles közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott, 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán jogi diplomát szerzett.

Balog Ádám 2002-ben a GE Tungsram Lighting Zrt.-nél dolgozott. 2003-ban a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél adómenedzser volt.