Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Jelen pillanatban úgy látom, hogy még egy-két csökkentésre van mód, és nagyjából ennyire lehet szükség ahhoz, hogy az MNB elérje elsődleges célját" - mondta az alelnök a hírportálon pénteken megjelent interjúban, utalva arra, hogy a jegybanknak nincs kamatcélja, a döntést a jegybanki inflációkövető célrendszer teljesítése motiválja. Hozzátette, hogy a környezet ugyanakkor megváltozhat, és ez természetesen hatással lehet a monetáris tanács értékelésére.

Az alelnök hangsúlyozta: "minden bázispont számít, mert minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy elérjük az árstabilitás szerinti 3 százalékos inflációs célt, amihez jelenleg szükséges, hogy megerősítsük a növekedési pályát".

"Persze vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek a kamatcsökkentések már csak szimbolikusak" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezzel ő mélyen nem ért egyet. "Kérdezzenek csak meg egy befektetési alapot, számít-e 5-10 bázispont, amikor a befektetéseiket tervezik, vagy egy vállalkozást, amikor a hitelköltségeit illeszti be az éves üzleti tervébe" - fejtette ki Balog Ádám.

Előző nap, csütörtökön az MNB másik alelnöke, Gerhardt Ferenc azt nyilatkozta a Portfolio.hu-nak, hogy "egy bizonyos ponton túl a 10 bázispontos kamatvágások már csak szimbolikus jelentőségűek, a reálgazdaságot nem segítik".
Gerhardt Ferenc szintén úgy véli, hogy nagyon közel van az utolsó kamatcsökkentés, és a két százalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.