A jegybankár a kamatpálya további alakulásával kapcsolatban megismételte: jelenleg folyamatban van az inflációs jelentés elkészítése, e munka eredményeképpen döntenek a folytatásról.

Az alelnök előadásában arról beszélt, hogyan reagált az utóbbi években a monetáris politika a válságra világszerte, valamint Magyarországon milyen lépéseket tett az MNB, hogyan segítette a gazdasági válságból való kilábalást, alapvető inflációs célját szem előtt tartva. Véleménye szerint a jegybank egyrészt felismerte az inflációs trendfordulót bő másfél évvel ezelőtt és teljesen megalapozott kamatcsökkentési ciklust kezdett, másrészt felismerte azt is, hogy a pénzügyi szektorban vannak olyan anomáliák - például a hitelezés hiánya -, amelyekre az alapkamat révén nem tud hatni, ezért vezette be a növekedési hitelprogramot (nhp). Az nhp sikerrel kezelte ezt a monetáris politikai anomáliát, és fordulatot jelentett a kis- és közepes vállalkozások hitelezésében.

Balog előadásában kitért arra is, hogy az MNB abban is csatlakozott a nemzetközi monetáris politikai irányokhoz, hogy nagyobb figyelmet fordít a pénzügyi stabilitási kérdésekre, ezért integrálta a pénzügyi felügyeletet, átalakította a pénzügyi fogyasztóvédelmet, és különböző mikro- és makroprudenciális eszközöket vezetett be, amelyek a hosszú távú pénzügyi stabilitást szolgálják.