Banai: tartható a tervezett hiány

Az idei évre tervezett 2,4 százalékos államháztartási hiány tartható az első hét havi adatok alapján, és a magyar gazdaság ez évre várt 3 százalék körüli növekedése is reális - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a tárca háttérbeszélgetésén.
MTI, 2015. augusztus 26. szerda, 12:50
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár az államháztartás ez év január-júliusi helyzetét elemezve elmondta: a pénzforgalmi egyenleget rontotta, hogy a tavalyi adatokhoz viszonyítva idén 170 milliárd forinttal több uniós kifizetést teljesített a kormányzat a kedvezményezetteknek.

Kifejtette: az előző évhez képest idén 280 milliárd forinttal kevesebb uniós bevétel érkezett az országba, mivel a kormány néhány kérdésben vitában áll az Európai Bizottsággal, ezekben az ügyekben az unió nem utalja át a pénzeszközöket Magyarországnak, de a kormány a kedvezményezetteknek teljesíti a kifizetéseket.

Kiemelte: így az uniótól érkező bevételek és kifizetések eredőjeként 2014-hez képest 450 milliárd forinttal rosszabb a költségvetés pénzforgalmi egyenlege, de az NGM bízik abban, hogy végül is meg tudnak egyezni az EU bizottságával.

Az államtitkár szerint a hazai gazdasági növekedés várható alakulására nem a belgazdasági folyamatok, hanem a külgazdasági tendenciák jelentenek kockázatot, hozzátéve, hogy a nemzetgazdasági tárcánál folyamatosan elemzik a gazdaság fejődését, a külső piacok alakulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.26 15:03

Kétség sem férhet ehhez.

Ha kell, az állami tulajdonú cégek akkor és vásárolnak állampapírokat, amikor az szükséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.26 14:08

....ok ez ....,de .., a középfokúaknak legalább 150 ezer nettót kellene keresni mindenütt az országban ,bármit dolgozik ! ...és erre jöhet az adókedvezmény ,szép kártyák egyebek ...,meg a napi 8 órai munka ,heti 2 szabadnappal évi 20-25 nap kiadott szabi ,túlórák duplán fizetve ill csúsztatva ...


..na itt a nemzeti-polgári minimum ...!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html