Bánfi: elhibázott az MNB monetáris politikája

Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja kamatcsökkentésre szavazott az MNB előző kamatdöntési ülésén és szembe megy Simor András jegybankelnök elképzeléseivel - írja a Magyar Nemzet.
Kővári Dániel, 2010. szeptember 13. hétfő, 10:56
Fotó:

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára elmondta, elhibázott politikának tartja a korai kamatemelést, továbbá az inflációs célkövető rendszert sem tartja megfelelőnek.

Bánfi a monetáris tanács előző ülésén kamatcsökkentésre voksolt. A professzor több tényezővel indokolta döntését.

Először is a nemzetközi trendekkel, melyek szerinte középtávú kamatemelésre mutatnak - így könnyen elképzelhető, hogy a gazdasági növekedés beindulása után a Fed és az EKB is feljebb tornássza az alaprátát. Mielőtt ez bekövetkezne, Magyarországon kamatot kellene vágni, hogy alacsonyabb szintről indulhasson később az emelés, így hazánk kedvezőbb helyzetbe kerülhetne - tette hozzá Bánfi.

A közgazdász azt is elmondta az interjúban, hogy a jelenleg alkalmazott modell egy nagy zárt gazdaság tulajdonságait használja, ezzel szemben hazánk egy kis, nyitott gazdaság - tehát a monetáris politika elhibázottnak nevezhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.13 13:06

Ha megvan a költségvetés és az EU megállapodás akkor lehet vagdalni a kamatot, addig a külföldiek kivárnak vagy beadják a papirokat (pl S&P leminősités veszélye stb..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html