Bánfi: nem lesz magyar államcsőd, mert nem engedhető meg

Bánfi Tamás szerint az államcsődöt a döntéshozóknak kell megakadályozniuk, s rendelkeznek is olyan eszközökkel, melyek átmenetileg vagy tartósan is hatásosnak bizonyulnak.
NAPI Online, 2009. március 6. péntek, 08:21
Fotó:

Magyarországon nem lesz államcsőd, mert nem engedhető meg, hogy az legyen - véli Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy tanszékének vezetője a Népszava interjújában.

Bánfi szerint az államcsődöt a döntéshozóknak kell megakadályozniuk, s rendelkeznek is olyan eszközökkel, melyek átmenetileg vagy tartósan is hatásosnak bizonyulnak. Az államcsőd elhárításának persze ára van - az államadósságot finanszírozó hitelek kamatai elsősorban a kockázati prémium növekedése miatt emelkednek, ami az államnak kiadási többletet fog jelenteni. Ezt az aktívabb adózással vagy a kisebb összegű redisztribúcióval lehet ellensúlyozni.

Ha pedig az itthon rendelkezésre álló eszközök már nem elég hatékonyak, akkor a nemzetközi szervezetek segítsége szükséges, ez el is várható, sőt kötelező - vallja a professzor. Bánfi hozzáteszi: annak is egyértelműnek kellene lennie, hogy - ha már Magyarország is az Európai Unió tagja - az Európai Központi Bank azonos jogú tagként kezelje az eurózónához a jövőben csatlakozó tagokat, és euró ellenében befogadja a korábban forintban kibocsátott magyar államkötvényeket.

A külföldi befektetők bizalmát Magyarország csak a hitelességgel, hiteles kormánnyal, jegybankkal tudja megnyerni, ez azonban könnyen elveszthető - vallja Bánfi.

HOZZÁSZÓLÁSOK