Bánfit is meglepte a 100 bázispontos vágás

A monetáris tanács tagja a 100 pontos vágás mellett voksolt, de őt is meglepte ez az eredmény. Két héttel a vágás előtt szóba került egy kamatdöntő ülés összehívása, de ez végül meghiúsult.
NAPI, 2009. augusztus 13. csütörtök, 08:40
Fotó:

Júliusban szóba került egy rendkívüli kamatdöntő ülés összehívása, azonban ez végül meghiúsult - mondta Bánfi Tamás, az MNB monetáris tanácsának tagja a Népszabadságnak. A július 13-i tanácsülés előtt egy tag felvetette, hogy a nem kamatdöntő ülésen is lehetne kamatot vágni. A felvetést követően Simor András telekommunikációs ülést rendelt el. Új napirendi pontként fel szerették volna venni a kamatdöntést is, azonban ez többségi szavazati aránnyal meghiúsult - mondta a "galambként" számon tartott tanácstag, aki nem kedveli a galambok és héják megkülönböztetést.

Két héttel később, a szakember a július 27-i kamatdöntő ülésen a 100 bázispontos vágás mellett voksolt, de ő sem várt 50-nél nagyobb csökkentést. Véleménye szerint a döntést befolyásoló indikátorok mindegyike olyan mértékű pozitív jelzést adott, hogy a maximális csökkentésre kellett törekedni.

HOZZÁSZÓLÁSOK