Meghökkentő dolog derült ki a Budapest Bank privatizációjáról

Az öt éve aláírt megállapodás-csomagban nem szerepelt jogilag értelmezhető kötelezettség arra, hogy magyar kormány 2018. február 9-ig köteles privatizálni a Budapest Bankot - közölte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a Privátbankár.hu megkerésére.
Domokos László, 2020. február 11. kedd, 15:01
Fotó: Napi.hu

Vasárnap múlt öt éve annak, hogy a kormány, az EBRD-vel, valamint az osztrák Erste-csoporttal egy, az egész hazai bankszektor szempontjából nagy jelentőségű megállapodást írt alá a magyar kormány- írta a portál.

A szándéknyilatkozatban az Orbán-kormány kijelentette, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban (kivéve ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe) , és kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Bár konkrét banknevek nem szerepeltek a megállapodásban, annak szignálásakor csak az MKB Bank Zrt. volt az állam többségi tulajdonában. E hitelintézet részvényei pedig 2016 júniusában teljes egészében magyar magánbefektetőkhöz kerültek, s abban többszöri tulajdonosváltást követően jelenleg közvetve Mészáros Lőrinc befolyása a legnagyobb.

Más a helyzet a Budapest Bankkal (BB), amely négy nappal az EBRD-Erste Bank-magyar kormány megállapodás aláírását követően került a magyar állam kizárólagos tulajdonába, mikor azt kivásárolta a GE Capitaltől 2015. február 13-án.

A BB azóta is kizárólagos állami tulajdonban van - holott 2015 október elején a kormány döntött arról, hogy lehetőség szerint még abban az évben, de legkésőbb 2016 első felében értékesíti. Ezt nem történt meg. Majd a kabinet a 2019. január 24-i ülésén úgy határozott, legalább 200 milliárd forintért értékesíteni kell a bankot, s Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek legkésőbb 2019. június 30-ig tárgyalnia kell a vevőként szóba jöhető pénzintézetekkel. Eladás azóta sem történt.

A Privátbankár.hu mostani megkeresésére az EBRD sajtóosztálya azt válaszolta: a csúszásnak nincs szankciója. "Bár mi teljes mértékben támogatjuk a privatizációs folyamatot és elkötelezettek maradunk az iránt, ahogy az a megállapodásban is szerepel, meg kell jegyeznünk, hogy az önmagában csak a vállalás teljesítésével kapcsolatos jóhiszeműséget fejezte ki, de egyik fél számára sem írt elő jogi értelmű kötelezettséget" - közölte most londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény, amely szerint a magyar kormány döntése, hogy mikor ad el egy bankot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.12 21:14

Még az is lehet, hogy a késlekedés szerncsés volt.
Mi van a ennek során az egyik kedvezményezett Rogán lett volna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.02.12 12:23

Meghokkento?
Van itt valaki aki meghokkent, vagy egyaltalan csodalkozik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2020.02.12 12:11

@mpapa:

Igen, húzódik a privatizáció mert még nem döntötték el, hogy egy megint egy maláj strómannak adják el a bankot aki aztán majd átadja az egészet a Felcsúti Nemzeti Polihisztor Cukkenberg Lölönek, vagy megvárják amíg a matolcsi rokon kijön a hüvösröl és akkor majd direktben elhappolja. Csak az ostoba nép hiszi hogy olyan egyszerü dolog ez a privatizáció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.02.12 00:33

Eddig azért nem írták ki a privatizációt mert még azon dolgoznak, hogy hogyan juttassák majd vagy Mészárosnak vagy valamelyik NER vállalkozónak át a céget. Még nem állt össze minden.
Úgy ahogy annak idején az MKB banknál a Blue Robin volt a vevő, meg feltűnt szingapúri, maláj meg india száll, miközben a cég mögött valóságban a jegybank elnők Matolcsy unokatesztvére Szemerey Tamás állt aki Szijj Lászlónak adta el a részét később, meg a Metis volt ami meg Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt, az összes többi szereplő csak strohmann volt.
Igen a Strohmann Mészárosnak is strohmannja volt. Ugye, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyvet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html