Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vasárnap múlt öt éve annak, hogy a kormány, az EBRD-vel, valamint az osztrák Erste-csoporttal egy, az egész hazai bankszektor szempontjából nagy jelentőségű megállapodást írt alá a magyar kormány- írta a portál.

A szándéknyilatkozatban az Orbán-kormány kijelentette, hogy nem kíván többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban (kivéve ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe) , és kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Bár konkrét banknevek nem szerepeltek a megállapodásban, annak szignálásakor csak az MKB Bank Zrt. volt az állam többségi tulajdonában. E hitelintézet részvényei pedig 2016 júniusában teljes egészében magyar magánbefektetőkhöz kerültek, s abban többszöri tulajdonosváltást követően jelenleg közvetve Mészáros Lőrinc befolyása a legnagyobb.

Más a helyzet a Budapest Bankkal (BB), amely négy nappal az EBRD-Erste Bank-magyar kormány megállapodás aláírását követően került a magyar állam kizárólagos tulajdonába, mikor azt kivásárolta a GE Capitaltől 2015. február 13-án.

A BB azóta is kizárólagos állami tulajdonban van - holott 2015 október elején a kormány döntött arról, hogy lehetőség szerint még abban az évben, de legkésőbb 2016 első felében értékesíti. Ezt nem történt meg. Majd a kabinet a 2019. január 24-i ülésén úgy határozott, legalább 200 milliárd forintért értékesíteni kell a bankot, s Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek legkésőbb 2019. június 30-ig tárgyalnia kell a vevőként szóba jöhető pénzintézetekkel. Eladás azóta sem történt.

A Privátbankár.hu mostani megkeresésére az EBRD sajtóosztálya azt válaszolta: a csúszásnak nincs szankciója. "Bár mi teljes mértékben támogatjuk a privatizációs folyamatot és elkötelezettek maradunk az iránt, ahogy az a megállapodásban is szerepel, meg kell jegyeznünk, hogy az önmagában csak a vállalás teljesítésével kapcsolatos jóhiszeműséget fejezte ki, de egyik fél számára sem írt elő jogi értelmű kötelezettséget" - közölte most londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény, amely szerint a magyar kormány döntése, hogy mikor ad el egy bankot.