Mennyit fizetünk a bankszámlákért? - Teljes fordulat jöhet

Egy-egy bankszámla vezetéséért tavaly 9742 forintot kértek a bankok, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A jegybank azt szeretné, ha a számlavezetési díjban lenne a többi tranzakció.
Csernátony Csaba, 2019. április 20. szombat, 12:02
Fotó: Getty Images

Tavaly átlépte a 100 milliárd forintot a bankok számlavezetésből származó bevétele, azaz összesen ennyit fizettek azok a magánszemélyek, vállalkozások, akiknek van bankszámlája.

Számlák, bevételek, százalékok

A 103 milliárd forintos banki bevétel 8,1 százalékos növekedésnek felel meg 2017-hez képest. Ez az összeg nem tartalmazza a különböző tranzakciókhoz - például átutalásokhoz, csoportos beszedésekhez - köthető bevételeket. A múlt évben a vállatokhoz és magánszemélyekhez tartozó az úgynevezett fizetési számlák - leegyszerűsítve a bankszámlák - száma pedig 1 százalékkal 10,6 millióra nőtt.

Tehát egyetlen bankszámla 9742 forint bevételt termelt a bankoknak, azaz havi átlagban 811 forintot. 2017-ben ugyanez 9110 forintot - havonta 759 forintot - tett ki. Tehát az egy számlára jutó átlagos bevétel 2018-ban 7 százalékkal emelkedett.

Jönnek a korlátlan csomagok?

Jelenleg a bankok a számlavezetési díj mellett a különböző tranzakciókért - például a kártyakibocsátásokért, átutalásokért, csoportos beszedésekért - is pénzt kérnek, ezekből pedig további több 100 milliárd forintos bevételük származik. Ez megváltozhat a jövőben. A Magyar Nemzeti Bank szakértői által publikált új tanulmány szerint ugyanis kedvezőbb lenne a nemzetközi szinten - többek között Dániában, Lengyelországban, Németországban - már bevált megoldás, ez pedig azt jelentené, hogy számlacsomagok díja korlátlan számú és összegű tranzakciót tartalmazna.

A jegybanki szakértők szerint a hazai pénzforgalom fejlődése szempontjából a legkedvezőbb az lenne, ha a bankok egyoldalúan elengednék az azonnali átutalás szabályainak megfelelő tranzakciókhoz kapcsolódó jelenlegi díjaikat valamennyi lakossági ügyfelek által használt számlaterméknél. Ráadásul ilyen díjat a jövőbeni számlatermékeknél sem vezetnének be.

A korlátlan bakszámlákat körülbelül úgy kell elképzelni, mint a mobilos előfizetéseket. A szolgáltatók kínálnak olyan csomagokat, amelyekbe a korlátlan telefonálás, az sms-küldés és a mobilnetezés is beletartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

feketeluk, 2019.04.20 21:34

@sziddha: Jesszusom!!!!Hát Te aztán nm vagy semmit!!!
Annyit !-et használsz!!! Még a kérdőmondat végére is azt teszel!!?!
Ugye fogalmad sincs a pénzügyekről? Miért nem a párnacihában tartod a pénzed?
Tudod, hogy ma már nem a szocializmusban élünk, amikor senki nem törődött a profittal? Ma az un. kapitalizmusban élünk. A kapitalizmusban pedig minden cégnek egy feladata van: nyereséget termelni. A "végtelen" nyereséget pedig az úgynevezett szabad piac korlátozza. Tudod, hogy működik a piac? tudod, hogy alakul ki, hogy a befektetett tőke után minden ágazatban azonos profit lesz? Ha nem, olvasd el Marx Tőke című művét, jól leírja.
Az egy másik kérdés, hogy ha az állam beavatkozik a szabad piac működésébe. Abból csak a baj lesz. Mint ahogy Te is emlegeted: "állami segítséggel károsították", "kötelező forintosításkor", "hatalmon lévők kedvező feltételekkel", stb.
Hagyni kellene azt a szabad piacot működni! Jobban tudja a "piac", mi mennyibe kerül, mint pár okos(?) ember íróasztalok mellett.
Ja, és mindenkinek állampolgári joga hülyének és naívnak lennie! Amikor forintban kapja a fizetését, amikor a forint kamata 10% felett jár, akkor CHF-en felvenni hitelt,.bízni abban, hogy a világ legstabilabb valutája a CHF és a mi folytonosan inflálódó forintunk között megmarad a váltás és így eredőben 4-5% kamatfog neki kijönni. Ostobák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.04.20 12:52

A legkártékonyabb szervezetek közé tartoznak a Bankok ! Csak a saját profitjuk mindenáron való növelése a céljuk !
Nem véletlen ,hogy az EU Bírósága idén már többször is rögzítette,hogy a magyar bankok egyoldalúan jártak/járnak
el az un. deviza adósokkal kapcsolatban ! Állami segítséggel károsították az ügyfeleket ! A magyar Kúria pedig
elszabotálja az EU Bíróságának ügyfélbarát döntéseit, mintha nem is hoztak volna ilyen döntéseket az EU-ban !
Persze, megtehetik,mivel a 2010 óta uralmon levő fineszes, fideszes hatalombitorlók, felszámolták a jogállamot
Magyarországon ! Pl. erre az is amikor a devizahitelek kötelező forintosításakor , a hatalmon levők kedvezőbb
feltételekkel léphettek ki,vagy tovább , a tartozásuk kapcsán ! Nekik miért lehetett a felvételkori áron váltaniuk !
Az sem korrekt,hogy miközben ,szinte kényszerítik az embereket a bankszámlára, az egyszer már leadózott
pénzből ,nagyot szakítanak a bankok ! Miért nem vehető fel ,levonás nélkül, az adott havi befizetés,készpénzben !?
Tisztességesebb bankokra lenne szükség !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html