Bankadóból mentené a devizahiteleseket az LMP

Az LMP szerint a devizahitelesek megsegítésére Szijjártó Péter által ajánlott árfolyamgát nem megoldás. A párt egy cselekvőképes eszközkezelő létrehozását javasolja.
NAPI, 2011. augusztus 3. szerda, 15:30
Fotó:

Az eszközkezelő kiszámíthatóságot nyújtana a devizahitelezés károsultjainak, és nagyobb banki felelősségvállalásra épülne. Hosszú távon a banki termékek szigorúbb szabályozását szorgalmazza az LMP.

A svájci frank hetek óta tartó szárnyalása katasztrofális hatással van több százezer devizában eladósodott magyar háztartásra. Ha a nemzetközi tűzoltó akciók ellenére folytatódik a jelenlegi trend, az elodázhatja a gazdasági válságból való kilábalást és alááshatja a bankrendszer stabilitását is - hangsúlyozza közleményében az LMP.

A kormány által a devizahiteleseknek ajánlott, árfolyamgátként elhíresült átváltási lehetőség nem megoldás. Az árfolyamgát csak elodázza a problémát, ráadásul aki a mostani rekordmagas árfolyam mellett választja ezt az utat, az a piac későbbi megnyugvása esetén rosszabbul jár. A különbözet továbbra is az ügyfél hitele marad, amit 2014-től kell elkezdenie fizetni - hogy mennyit, azt a PSZÁF kalkulátora segítségével bárki könnyen kiszámolhatja. Az árfolyamgát emellett igazságtalan a devizahitelesekkel szemben, mivel a bankok így továbbra is elkerülik a felelősségvállalást az általuk kínált rossz termékekért - véli az LMP.

A párt azt javasolja, hogy a bankadó bevételeit fordítsák egy olyan állami alap feltöltésére, amely valóban képes a problémát kezelni, anélkül, hogy tömegek kerülnének utcára. A kormány kétmilliárd forintot különített el az ősszel létrehozandó Nemzeti Eszközkezelő számára - ez az összeg még a kitűzött minimális célokra - ötezer ingatlan megvásárlására - sem elegendő. A bankadóból jóval több pénzt lehetnek fordítani erre a célra.

Az LMP szerint hosszú távon a banki hiteltermékek szigorúbb szabályozására van szükség. Olyan hiteltermékek ösztönzését javasolják, amelyek nem-referencia kamatlábhoz kötik a kamatot, és a kamatperiódust egyértelműen rögzítik (3-5 év között). Ez változtatható lenne, de kizárólag jogszabályban meghatározott feltételek alapján. Emellett el kell gondolkozni a magáncsőd intézményének létrehozásán, amely a legnehezebb helyzetben lévők számára jelenthet kiutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2011.08.03 21:21

@megalodon: "vagyis akkor milyen hitelt ajánlott volna a kedves LMP mondjuk 2000 ben ???" Ekkor még nem igazán vált tömegesség a devizahitel nálunk. Ekkor inkább óriási lazulás történt a szabadfelhasználású jelzáloghitelezés terén, de ekkor még Ft-ban 19-20%-on. A 2000-es évek elején kezdett tömegessé válni, hogy főleg Nuygat-Magyarországon az emberek kimentek Ausztriába, és ott kiváltották magyarországi HUF alapú hiteleiket EUR-alapúra az alacsonyabb kamat miatt. Volt olyan közjegyző, aki a hét meghatározott napjain buszjáratot indított az ügyfeleinek, akik mentek ki osztrák Sparkassékba a hiteleiket felvenni. Persze ezt nem nézték jól szemmel a magyarországi bankok, még akkor sem, ha időnként az anyacégük váltotta ki ügyfelük itteni, hitelét, hiszen neki itt, a magyar piacon voltak terveik. Így a fiókhálózat panaszkodva a hitelállomány nem megfelelő mértékű növekedésére ( ami a tervtől való elmaradást, ergo kirúgást is eredméynezett) szorgalmazta a központjuknál, hogy nálunk is legyen EUR-alaú finanszírozás. Úgy 2002 tájékán lett! Atután jött a zseniális gondolat, hogy verjük meg kamatban az osztrák bankokat, adjunk CHF-aapon hitelt, annak még alacsonyabb a kamata, mint az EUR-alapunak. Nosza, nekilódult a sok hitelközvetítő, és azt az ügyfelet, akit egykoron ( 1999-ben, 2000-ben) elvittek egy magyar bankhoz hitelt felvenni, majd kivitték Ausztriába EUR-ra váltani a hitelét, ezek után újra hazahozták az ügyfelet CHF alapú hitelre, harmadszor is megfejve őket. Azért ők sem szent emberek. Ezek után tényleg nyugi volt egésezn 2008 őszéig, de inkább 2009 tavaszáig, de azután elszabadult a pokol a CHF- hitelezés terén. Persze igaz az a megállapításod , hogy 20 év s(z)ara most szakadt a nyakunkba. Csak bele ne fulladjunk, de jelenleg nem sok jel mutat a kimászásra
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.03 20:02

Az Lmp csak azt felejti el, hogy a 26% és 10% közötti alapkamat korszakában nyomatták az "olcsóbb" svájci frankos hiteleket vagyis akkor nehezen lehetett volna 30 évre forintban eladósodni lakást meg valahogy mégiscsak kellett venni... szóval ez a probléma a kilencvenes években indult el.. vagyis akkor milyen hitelt ajánlott volna a kedves LMP mondjuk 2000 ben ???

Kb. annyi a helyzet, hogy 20 év katasztrófális gazdaságpolitikája = trágyája most szakadt a nyakunkba.. ezért aztán minden úgy néz ki mint az állatorvosi ló..

Örülne is az ember annak, hogy mindezt a Fidesz felismerte, meg épitsünk valami újat ehelyett csak valahogy semmi értelmes nem látszik ki az egészből !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.08.03 18:37

Az a gond ezzel, hogy a bankadót nem e célból vezette be a kormánya, hanem a költségvetési lyukak betömésére. Az idén és jövőre sem lesz másképp. A bankadónak ezer helye van a költségvetésben, de szerintem egy árva fillért sem tervezetek ebből a devizahitelesek helyzetének könnyítésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.08.03 16:53

Régi téma ez.Sokan még a 140,160-as átváltási értéknél is túlvállalták magukat.Mert a szomszéd is ....akkor én is!Nem gondoltak bele hogy húsz,esetleg harminc év mit is jelent.Pedig a mostani világ percről percre változik.És az utóbbi időben nem jó irányban.
Isten hozott,a kapitalizmusban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nickn, 2011.08.03 16:38

Szerintem a MOL pakett árának felével is rendbe lehetett volna hozni a dolgot. Jövőre nem ért volna rá hazafiaskodni, amikor kicsit levegőt kaptak volna az emberek, családok????? Az nagyon fontos volt, most meg mehet kb.:2M ember az utcára... Nem kellenek ide tankok, itt vannak a bankok -a népirtáshoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html