Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eszközkezelő kiszámíthatóságot nyújtana a devizahitelezés károsultjainak, és nagyobb banki felelősségvállalásra épülne. Hosszú távon a banki termékek szigorúbb szabályozását szorgalmazza az LMP.

A svájci frank hetek óta tartó szárnyalása katasztrofális hatással van több százezer devizában eladósodott magyar háztartásra. Ha a nemzetközi tűzoltó akciók ellenére folytatódik a jelenlegi trend, az elodázhatja a gazdasági válságból való kilábalást és alááshatja a bankrendszer stabilitását is - hangsúlyozza közleményében az LMP.

A kormány által a devizahiteleseknek ajánlott, árfolyamgátként elhíresült átváltási lehetőség nem megoldás. Az árfolyamgát csak elodázza a problémát, ráadásul aki a mostani rekordmagas árfolyam mellett választja ezt az utat, az a piac későbbi megnyugvása esetén rosszabbul jár. A különbözet továbbra is az ügyfél hitele marad, amit 2014-től kell elkezdenie fizetni - hogy mennyit, azt a PSZÁF kalkulátora segítségével bárki könnyen kiszámolhatja. Az árfolyamgát emellett igazságtalan a devizahitelesekkel szemben, mivel a bankok így továbbra is elkerülik a felelősségvállalást az általuk kínált rossz termékekért - véli az LMP.

A párt azt javasolja, hogy a bankadó bevételeit fordítsák egy olyan állami alap feltöltésére, amely valóban képes a problémát kezelni, anélkül, hogy tömegek kerülnének utcára. A kormány kétmilliárd forintot különített el az ősszel létrehozandó Nemzeti Eszközkezelő számára - ez az összeg még a kitűzött minimális célokra - ötezer ingatlan megvásárlására - sem elegendő. A bankadóból jóval több pénzt lehetnek fordítani erre a célra.

Az LMP szerint hosszú távon a banki hiteltermékek szigorúbb szabályozására van szükség. Olyan hiteltermékek ösztönzését javasolják, amelyek nem-referencia kamatlábhoz kötik a kamatot, és a kamatperiódust egyértelműen rögzítik (3-5 év között). Ez változtatható lenne, de kizárólag jogszabályban meghatározott feltételek alapján. Emellett el kell gondolkozni a magáncsőd intézményének létrehozásán, amely a legnehezebb helyzetben lévők számára jelenthet kiutat.