Bankállamosítással védi Ausztria az adósbesorolását

Részbeni államosítással mentik meg a súlyosan veszteséges osztrák Volksbankot (ÖVAG). A kedden véglegesített konszolidációs terv az államnak összesen több mint egymilliárd eurójába kerül.
MTI-Eco, 2012. február 28. kedd, 13:33
Fotó: Napi.hu

Az állam 49 százalékos tulajdonrész erejéig száll be az ÖVAG-ba, s legkésőbb 2017-ig privatizálni akarja ezt a részesedést - közölte kedden Maria Fekter pénzügyminiszter. A döntésben szerepet játszott, hogy Ausztria szuverén adósi besorolását megvédjék. Az osztrák kormány bejelentette azt is, hogy a költségek "ellenfinanszírozása" érdekében 25 százalékkal megemeli a bankadót.

Az ÖVAG 2011-re várt vesztesége 1,2 milliárd euró. A bank volt az egyedüli a rendszerszintű osztrák bankok között, amely nem állta ki a 2011. júliusi európai banki terhelési teszt próbáját.

Hogy az ÖVAG tetemes mérleghiányát fedezzék, első lépésben tőkecsökkentést hajtanak végre. A még 2009-ben a bankmentő csomag részeként a banknak juttatott egymilliárd euróból ezzel az állam 700 milliót veszít el. Második lépésként az újbóli feltőkésítéshez az állam 250, a szövetkezeti szerkezetű Volksbank 62 regionális egysége 230 millió euróval járul hozzá. Ezen túlmenően az állam százmillió euró erejéig vállal kezességet.

A bankokra nyomják a terhet

A bankadó átmeneti, 2017-ig való megemelésével a kormány célja, hogy ne a lakosság, hanem a bankszektor viselje a tőkeinjekció terheit. Fekter közölte, az államosítással hosszú távon biztosított a bank működőképessége. A hivatalosan banki szolidaritási illetéknek nevezett adóterhet 2011 elején, meghatározatlan időre vezették be. Mértéke a mérlegfőösszeg 0,08 százaléka. 2011-ben megközelítőleg 510 millió euró bevételt hozott.

Werner Faymann kancellár hangsúlyozta, hogy az ÖVAG konszolidációjának elmulasztása az így keletkező költségeknél jóval nagyobb, 13 milliárd eurós veszteséget jelentett volna.

Jelentős átszervezések jönnek

Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára az osztrák rádiónak nyilatkozva arra is kitért, hogy "jelentős átszervezések" is várnak a bajba jutott bankra. Schieder szerint az ÖVAG-gal az utolsó olyan bank helyzetét is kezelték, amelyek jelenleg problémásnak számítanak. Schieder szerint a pénzügyi válság miatt nem zárható ki, hogy további állami pénzforrásokra lesz szüksége az osztrák bakszektor egyes tagjainak. Hozzátette, hogy az osztrák nagybankok stabilak, szervezeti felépítésük fenntartható működést biztosít.

A Hypo Alpen Adria és a Kommunalkredit után az ÖVAG a harmadik osztrák pénzintézet, amely részbeni államosításra kerül. Az ÖVAG megmentését célozta az is, hogy a közelmúltban kilenc közép- és kelet-európai külföldi leányvállalata (Volksbanken International - VBI) közül nyolcat eladtak az orosz Sberbanknak. Az előző héten véglegesített adásvétel után az ÖVAG mintegy háromezer-ötszáz munkatársat foglalkoztat, ebből ezerháromszázat Ausztriában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jeddi, 2012.02.28 14:55

Na ,a labancok is Matolcsyt követik..hahahahaha...,Hajrá Fidesz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2012.02.28 14:44

A nagy EU pedig most mélyen hallgat. Nos EU? Kettős mérce megint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

weberianus, 2012.02.28 14:27

Szóljanak Konrádnak, meg Hellernek, hogy osztrákéknál is diktatúra van, szóval jöhet a kampány...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

606, 2012.02.28 13:56

Nahát-nahát.
Ideje Orbánnak és csapatának rohanni az unióba és legalább olyan patáliát csapni, mint az osztrákok tették. Cohn Bendit legalább olyan véres szájjal fröcsögjön, mint velünk tette.
Az osztrák állam (egyik)fő gondja, hogy még most sem hívta fel a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy duplán el vannak adósodva deviza hitelekben, mint a magyarok ráadásul rosszabb konstrukcióban, mert ők a kamatokat törlesztik a tőke helyett.
A hiány adatok kozmetikázása egy darabig tartható csak nagyobbat durran majd a lufi, mint a görögöknél. Persze akkor majd még mi is segítsünk rajtuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html