Bankgarancia-programot indít a gazdasági tárca

A minisztérium bejelentése szerint augusztustól legfeljebb 5 milliárd forint hitelösszegig nyújtana garanciát a program a vállalkozások számára a forgóeszköz-finanszírozás garantálása érdekében.
NAPI, 2009. július 14. kedd, 12:40
Fotó:

Várhatóan 2009 augusztus közepén indul útjára - elsődlegesen a termelő tevékenységet végző vállalkozások részére - a Gazdaságélénkítési Bankgarancia Program, 50 milliárd forintos keretösszeggel - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.

A program kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokon át a feldolgozó- és építőiparban, a logisztikai- és információtechnológiai szektorban, a hulladékgazdálkodásban, egyes szállítási ágazatokban és a vendéglátásban biztosít forgóeszközhitel-felvételi lehetőséget oly módon, hogy a hitel tőkeösszegének 80 százalékára, piaci alapú bankgaranciát biztosít - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

A bankgarancia 125 millió és 5 milliárd forint közötti, legfeljebb 5 éves lejáratú forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé, alapvető célja, hogy középtávon garantálja a vállalkozások működéséhez szükséges forgóeszköz-finanszírozást. A vállalkozások 2011. december 31-ig köthetnek szerződést a programot lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank Zrt-vel.

HOZZÁSZÓLÁSOK