Bankhitelesek figyelem! Magyar ügyben döntött az EU Bírósága

Az Európai Unió Bírósága egy magyar vonatkozású ügyben csütörtökön kihirdetett ítéletében tovább pontosította a fogyasztói szerződésekben található tisztességtelen feltételekre vonatkozó ítélkezési gyakorlatát.
MTI, 2013. február 21. csütörtök, 13:40
Fotó: Napi.hu

Az ítélet olyan ügyben született, amelynek alapja egy magánszemély és egy bank között kötött kölcsönszerződés egyik pontjának esetlegesen tisztességtelen jellegét érintő jogvita. A Fővárosi Törvényszék egyrészről azt kérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok lehetővé teszik-e, hogy a valamely szerződési feltétel tisztességtelen jellegét észlelő nemzeti bíróság nyilatkozattételre hívja fel a feleket a kérdéses feltétellel kapcsolatban. Másrészt a magyar bíróság arra is kíváncsi volt, hogy a tisztességtelennek tűnő szerződési feltétel vizsgálata során figyelemmel kell-e lenni a szerződés valamennyi feltételére, vagy a vizsgálatnak csak a kérdéses feltételre kell korlátozódnia.

Ítéletében a legfőbb európai igazságszolgáltatási fórum emlékeztetett arra, hogy a nemzeti bíróságnak nem kell mellőznie a tisztességtelen feltétel alkalmazását, amennyiben a fogyasztó a nemzeti bíróság által adott kioktatást követően nem kíván hivatkozni annak tisztességtelenségére. Ezzel összefüggésben a nemzeti bíróság köteles tájékoztatni a feleket arról, hogy tisztességtelen feltételt talált a vizsgált szerződésben. E tájékoztatás azt célozza, hogy a felek megtehessék az ilyen feltétellel kapcsolatos nyilatkozataikat.

A másik kérdésre azt a választ adta az Európai Unió Bírósága, hogy a nemzeti bíróságnak a szerződési feltétel esetlegesen tisztességtelen jellegének értékelése során figyelembe kell vennie a szerződés minden egyéb feltételét is.

Az uniós és az azon alapuló magyar jog értelmében a fogyasztó és az eladó vagy szolgáltató közötti szerződések tisztességtelen feltételei nem kötik a fogyasztót. A luxembourgi székhelyű bírói testület már korábban kimondta azt, hogy a nemzeti bíróságok hivatalból is kötelesek vizsgálni a fogyasztó és az eladó vagy szolgáltató között megkötött szerződésben alkalmazott valamely feltétel tisztességtelen jellegét. Emellett e bíróságok hivatalból is kötelesek bizonyítást folytatni azon ténybeli és jogi elemek kiderítése érdekében, amelyek szükségesek a fogyasztói szerződésekben található feltételek tisztességtelen jellegének értékeléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.02.22 13:18

@Blama:

Több esetben döntött a bíróság.
Sok-sok tisztességtelenséget állapított meg.
Ön szerint ez a cikk ugyan miről szól?...
Arról, hogy az uniós bíróság helybenhagyta a magyar bírósági döntéseket, sőt kötelezi őket a hivatalból való eljárásra.

Orbán Viktor és Navracsics Tibor nem reagált a döntésre.
Mellette illene megszólalniuk a parlamenti pártok vezetőnek is.
Uniós ítéletre illik reagálni...vagy csak az ecofin jelentésekre kell?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.22 13:09

Azt hiszem, rosszul tetszettek értelmezni a szöveget.

A tisztességtelen feltétel megállapítása - mármint, hogy az tisztességtelen - a magyar bíróság kötelezettsége maradt.

Hivatalból is meg kell vizsgálnia a szerződéseket, de a tisztességtelenség észlelése esetén a magánszemélyt vagy bárkit, aki a tiszteségtelen feltételre hivatkozott, ki kell oktatnia.

Dönteni azonban neki kell, a bíróságnak.

Ezek eljárási kérdések, s akkor válnak érdekessé, ha a bíróság megállapítja azt, hogy valamely szerződési kikötés tisztességtelen.

Addig eligazítás arra is, hogy a bíróságnak önmagában is kötelezettsége az, hogy a szerződést minősítse.

Ez sem több, sem kevesebb ennél - minden - kivéreztetni a labancot meg nem lehet tönkremenni, meg sunnyognak-tipusú beszólás - csak félreértés és wishing well.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2013.02.22 12:59

@obsi:Sunnyogás!Ha van kutyád akkor tudod milyen az amikor rossz fát tesz a tűzre és sunnyog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2013.02.22 12:56

@Vote: Hát én ezt már nem is nyalásnak hívnám.Ez már waxolás.Csilli-villi
segg.Lehet hogy már védőszemüveg kell hozzá!Igy áll ki a magyar kormány a
saját lakossága mellett.Idegen hatalomra bízza magyar állampolgárok millióinak sorsát.(lásd.Kúria)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2013.02.22 12:53

"Az uniós és az azon alapuló magyar jog értelmében a fogyasztó és az eladó vagy szolgáltató közötti szerződések tisztességtelen feltételei nem kötik a fogyasztót."

Eddig bírósági döntések születtek már több ügyben.

"A luxembourgi székhelyű bírói testület már korábban kimondta azt, hogy a nemzeti bíróságok hivatalból is kötelesek vizsgálni a fogyasztó és az eladó vagy szolgáltató között megkötött szerződésben alkalmazott valamely feltétel tisztességtelen jellegét"

Minden elemet külön-külön kell vizsgálni és értelmezni. Bármely rossz maga az egész szerződés semmis.

"Emellett e bíróságok hivatalból is kötelesek bizonyítást folytatni azon ténybeli és jogi elemek kiderítése érdekében, amelyek szükségesek a fogyasztói szerződésekben található feltételek tisztességtelen jellegének értékeléséhez."

Itt a magyar bíróságok el lettek marasztalva, mert nem nem indítottak hivatalból eljárásokat és nem tettek nyilatkozatokat a tisztességtelen szerződésekkel szemben.

Mi a kormány válaszlépése az uniós ítéletre?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html