Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heteken belül véget ér az elmúlt évek legnagyobb szabású jegybanki lépése, amely mindenkit - aki használt készpénzt - érint. Nem túlzás azt állítani, hogy egy korszak ért véget.

A Magyar Nemzeti Bank 2013. júniusában döntött arról, hogy elindítja a forintbankjegyek korszerűsítését célzó cserét.

A nemzetközi jegybanki tapasztalatok, bankjegyfejlesztési ajánlások szerint egy nemzeti valuta bankjegysorozatának technológiai korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű a készpénzforgalom szereplői számára is tapasztalható változtatást, fejlesztést végrehajtani - indokolta akkor a lépést a jegybank.

Keretes történet

A régi 10 ezer forintos bankjegyekkel az év végéig - 2019.12.31-ig - lehet bárhol - a szakzsargon szerint a pénzforgalomban - fizetni. Keretes történet ez, hiszen 2014. szeptember 2-án a megújult bankjegyek közül az új 10 ezer forintos jött ki először és most ő búcsúzik utoljára.

Mindegyik bankjegynek megvan a maga története. A szóban forgó 10 ezresekről tehát a 2014 óta forgalomba helyezettek maradnak és a 2014 előttiek te távoznak. Ebből a címletből az első sorozat 1997. július 1-én, a második 2008. szeptember 9-én került forgalomba. Nagy gondot valószínűleg nem fog okozni a lakosság körében a decemberi bevonási határnap, ugyanis a forgalomban lévő 10 000 forintosok 86 százaléka már az új bankjegyek teszik ki, amelyeket jól meg lehet különböztetni a régiektől.

Abban az esetben sincs semmi gond, ha valakinél még 2019. december 31-e után is marad a régi címletből, hiszen a posták és bankok még 3 évig, a MNB pedig 2039.december 31-ig váltja át azonos címletű fizetőeszközre.