Új bankjegyek jönnek Magyarországon - lezárul egy korszak

Péntektől már mindenki fizethet az új ötszázassal. Ezzel lényegében véget ér a 2014 óta tartó forintcsere.
Csernátony Csaba, 2019. január 28. hétfő, 11:38
Fotó: MTI Fotó

Lezárul egy időszak és új időszámítás indul február 1-jén, pénteken. Ekkor kerül piacra ugyanis a megújított, a korábbinál nehezebben hamisítható ötszáz forintos. Ezzel lényegében lezárul a forintbankjegyek 2014-ben - az új tízezres bemutatásával - elindított bankjegycsere.

Mi lesz az új ötszázason?

Az új - Pálinkás György grafikusművész által tervezett - ötszázas annyiban megegyezik a régivel, hogy az első oldalán II. Rákóczi Ferenc portréja, a hátsón pedig a sárospataki vár látható. Ugyanakkor új biztonsági elemeket kapott a bankjegy, ezek között vannak olyanok, amelyek segédeszközök nélkül is bárki számára elárulják, hogy valódi a bankjegy. Ezek következők:

A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett elhelyezkedő, vízszintes 500 értékjelzéssel. A régi ötszázason lévőhöz képest markánsabb hologramot kapott az új ötszázas, a bankjegy bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. Az új ötszázason a számmal és betűvel írt értékjelzések jobban tapinthatóak.

Emellett a bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázoló motívum, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

 

Október végéig maradnak a régi ötszázasok

Az új 500 forintos megjelenésével megkezdődik az alig több mint 20 évvel ezelőtt - 1998. decemberében piacra került - régiek búcsúja: október végéig lehet velük bárhol fizetni.

Az ötszázas úgynevezett tranzakciós bankjegy, ez azt jelenti, hogy a mindennapokban gyakran használ bankjegy, ezért várhatóan gyorsan megtörténik a csere. Október vége után a megmaradt régi ötszázasokat 3 évig - azaz 2022. október 31-ig - bármelyik postán és bankfiókban lehet újra cserélni. A Magyar Nemzeti Bank pedig 20 évig - 2039. október 31-ig - ad helyettük újat.

Kivételes tízezres

Február 1-től tehát valamennyi forintbankjegyből piacon lesznek az újak. A régi sorozatok közül egyedül a tízezres az, amelyik még törvényes fizetőeszköznek számít, azaz bárhol lehet vele fizetni. Ezek bevonásáról később ad tájékoztatást a jegybank. A többi címlet, vagyis az ezres, a kétezres, az ötezres és a húszezres esetében már csak az újak számítanak törvényes fizetőeszköznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.28 12:15

"a korábbinál nehezebben hamisítható ötszáz forintos"

Miért, ki az a marha aki ilyet akart hamisítani?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nigel, 2019.01.28 12:09

A vágtázó ló helyett napjainkban képletesebb lenne az egy helyben bégető juh.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html