Tíz nap múlva lényegében véget ér a 2014-ben indult bankjegycsere, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank korszerűbb, nehezebben hamisítható bankjegyekre cserélte a régieket.

Mindenkire vonatkozik

December 31-ig még bárhol lehet fizetni a régi - 2014 előtt kibocsátott - tízezresekkel, ez azt jelenti, hogy mindenki köteles elfogadni azt. Tehát, ha egy eladó régi tízezrest ad vissza december 31-ig, akkor a vevőnek is el kell fogadnia.

Ugyanakkor a vásárló megkérheti a pénztárost, hogy adjon esetleg újat, igaz, erre sem kötelezi semmi az eladót. Fontos, hogy egy-egy elfogadóhely - például egy üzlet - dönthet egyébként úgy, hogy december 31. után is elfogadja a régi tízezreseket, ebben az esetben neki kell a beváltással foglalkoznia.

95 százalék

Viszonylag kevés régi tízezres van még a piacon, a jegybank december elején közölte, hogy a forgalomban lévő tízezresek 95 százaléka már az új bankjegy.

Mindenesetre akinél még jövőre is lesz régi tízezres, az 2023 végéig bármelyik postán vagy bankfiókban kérhet újat helyettük, a Magyar Nemzeti Bank pedig 2039 végéig teszi meg ugyanezt.