Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A készpénzállomány, amelynek fenntartása méregdrága és a készpénzforgalom továbbra is nagyon magas, vannak azért  kedvező jelek. Az egyik, hogy a bankkártyás fizetések száma és összege növekszik.

Rekord

A növekedés részben annak köszönhető, hogy rekordszámú helyen lehet fizetni bankkártyával. Egészen pontosan a hivatalos jegybanki adatok szerint az idei első negyedévben már túl volt a piac a 100 ezres határon, több mint 110 ezer olyan fizikai kereskedelmi egység - például élelmiszerüzlet, elektronikai cikkeket forgalmazó áruház vagy éppen étterem - volt, ahol elfogadták a bankkártyát.

Ez jelentős, 25 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2017 első negyedében ugyanis alig több mint 87 ezer ilyen helyet tartottak nyilván. A 25 százalékos növekedés azért is figyelemre méltó, mert 2014-től az első negyedéves adatokat nézve mindössze 4-8 százalékkal nőtt a bankkártya-elfogadóhelyek száma.

Érintősök fölényben

Közben egyébként a bankkártyák száma is nőtt: az első negyedévben több mint 9 millió darab volt a piacon, ami 1,05 százalékos emelkedésnek felel meg 2017 első negyedéhez képest. Ezen belül a betéti kártyák száma 7,7 millió volt, a hitelkártyáké pedig közel 1,3 milliót tett ki. Ez éves szinten előbbeknél 1 százalékos pluszt, utóbbiaknál több mint 1 százalékos csökkenést jelent. A bankkártyák túlnyomó része, közel háromnegyede érintéses.

Az idei negyedévében a bankkártyás forgalom pedig 1172 milliárd forintra rúgott és összesen 167 millió tranzakció volt, ami 24-24 százalékos növekedést jelent. A kártyás vásárlások kétharmada pedig érintéses kártyával történt.

Fotó: Shutterstock