Bankok, hitelezzetek! - Matolcsy

A kelet-közép-európai bankrendszer jövője "pozitív", ez a jövő pedig a hitelezésről szól - mondta Matolcsy György MNB-elnök, a jegybank és a Magyar Közgazdasági Társaság közös rendezvényén.
MTI, 2015. szeptember 30. szerda, 10:43
Fotó: Napi.hu

Bár a globális pénzügyi válság hatásai nem tűnnek el, vissza kell térni a normális kerékvágásba. A jegybankok számára hagyományosabb szerepet kell elképzelni, a válság által kikényszerített, bizonyos unortodox módszerek megőrzésével, a fő banki szereplőknek azonban a kereskedelmi bankoknak kell lenniük - fogalmazott Matolcsy.

Véleménye szerint a kereskedelmi bankoknak aktív szerepet kell betölteniük, hitelezniük kell és a beruházási projekteket finanszírozniuk. A 2008-as pénzügyi válság szinte mindent megváltoztatott a bankszektorban, így a kormányok, jegybankok, az üzleti szektor, és a bankrendszer ügyfeleinek gondolkodását is átalakította. A gazdaságelméletben is sok alapvető fontosságú dolog megváltozott, például az árfolyamok és az infláció közötti kapcsolat, amely nem annyira közeli, nem annyira merev, és nem annyira erős.

A jegybankok is sokat változtak, és ahogy az 1930-as években, most is beavatkoztak annak érdekében, hogy elejét vegyék a pénzügyi válság újabb hullámainak. A globális pénzügyi válság nyomán minden központi banknak, a korábban "alvó jegybankoknak" is át kellett alakítaniuk irányelveiket, politikájukat. A válság a szabályozók gondolkodását és az állam bankszektorhoz való hozzáállását is megváltoztatta - mondta az MNB első embere.

Úgy látja, hogy Magyarországon 2002-től felelőtlen és fenntarthatatlan gazdaságpolitikát folytatott a kormány, és a háztartások, valamint a bankszektor is felelőtlen és fenntarthatatlan elveket követett, ez pedig mesterséges felfutást eredményezett a válság előtt; 2010 óta azonban Magyarországnak sikerült "átfordítania" a gazdaságot, sikeres fiskális politikát vezetett be, lépésről lépésre csökkent az államadósság szintje.

A bankrendszer hozzáállása is átalakult, és a magyar háztartások, ügyfelek is felelősebbé, konzervatívabbá, konzekvensebbé váltak.

Az MNB vezetése 2013-ban megváltoztatta a jegybank monetáris politikáját: az alapkamat mostanra történelmi mélypontra csökkent, bevezették az elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat támogató növekedési hitelprogramot (nhp). A jegybank emellett az önfinanszírozási programmal is segítette az államadósság csökkentését.

Matolcsy szerint a jövőben egy új szabályozói rendszert is létre kell hozni, amely kiegyensúlyozottabb, mint az eddigi. Továbbra is elejét kell venni a "sarkon ólálkodó válságoknak", de nem kockázatos módszerekkel, hanem kiegyensúlyozott, szilárd szabályozói mixszel. Az MNB elnöke szerint a kormánynak is segítenie kell a bankrendszert a hitelezésben, és a beruházási projektek finanszírozásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.09.30 16:30

A bankok hiteleznének, csak ahogy a másik cikk alatt is leírtam, senki sem bízik bennük, hogy nem szopatják meg újra a hitelfelvevőket úgy, ahogy korábban is megtették.
Ezen Matolcsy óhaja sem segít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2015.09.30 16:08

Picit sem cinikus.......ló..sz lesz itt nem hitelezésnövekedés. Takarékon elvegetálnak abból ami van, majd 2018 után talán.....
Megetetik a kormánnyal amit főztek, ennyi sarc nem maradthat büntetlenül kuszaszem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.30 10:51

Aki ennek a felszólításnak nem tesz eleget, az MagyarEllenes!

De aki eleget tesz, az is MagyarEllenes, mert nemzetközi tőkés és kiszívja a Magyarból a nedveket ( a pénzt).

Most döntse már el valaki, hogyan is kell ezt Magyarosan csinálni?

Ingyen pénzt kellene osztani?

A bennfenteseknek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html