Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányzat jelenleg is vizsgálja egy állami Agrárbank felállításának lehetséges alternatíváit, megvalósítási lehetőségeit és feltételeit - derül ki Fazekas Sándor agrárminiszter Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott válaszából. A nemzetgazdasági, a fejlesztési és a vidékfejlesztési tárca részvételével közös előterjesztés készült a kormánynak a bank felállításának koncepciójára, tevékenységi körére vonatkozóan. Az MFB Zrt. számításai szerint egy új bank alapítása körülbelül 1-2 évet igényel, költsége pedig a vidéki lakosság, illetve a gazdálkodók eléréshez szükséges mintegy 100 fiók felállítását is magában foglalva nagyságrendileg 20 milliárd forintot tesz ki.

Sok érv szólna mellette

Az MFB Zrt. által jelenleg is működtetett kedvezményes hitelprogramok és az Agrár Széchenyi kártya program keretében kihelyezett hitelek 55 milliárd forintot meghaladó együttes összege már jelentős részarányt képvisel az agrárvállalkozások 300 milliárd forintot meghaladó hitelállományán belül, ugyanakkor ezen eszközök katalizátoraként és kiegészítőjeként szolgálhatna az Agrárbank - érvel a miniszter. Egy ilyen hitelintézet lehetőséget nyújthat arra, hogy a kormány a tulajdonos hatáskörébe tartozó üzletpolitikai- és belső szabályzóeszközök rugalmas alakításával - a hazai és uniós jogszabályi keretek között - is elősegítse az agrárágazat finanszírozásának fejlődését.

Az MFB most is jócskán hitelez

Az MFB Zrt. közreműködésével létrejött kedvezményes finanszírozási programok sok területet ölelnek fel - sorolta a tárcavezető. Ezek révén lehetővé vált például a 2011-es súlyos tavaszi fagykár károsultjainak a kedvező forgóeszköz hitelprogram keretében történő megsegítése, vagy a 2010-ben indított Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram révén a rossz természeti körülmények miatt nehezebb helyzetbe került gazdálkodók pénzügyi helyzetének hitelágon történő támogatása. E programok segítik a termelői szerveződések létrejöttét, működését (TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram), valamint általános jelleggel kedvező finanszírozási lehetőséget kínálnak a mezőgazdasági termelők számára a beruházások (Agrárfejlesztési Hitelprogram) és a forgóeszközök finanszírozásához (MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram). A kedvezményes hitelprogramok keretében a gazdálkodók csaknem 51,6 milliárd forint értékben jutottak a piaci feltételeknél kedvezőbb finanszírozáshoz.

Fazekas szerint jelentős az érdeklődés a 2011-ben indított Agrár Széchenyi kártya program iránt is, amelynek keretében a kis- és közepes méretű agrárvállalkozások juthatnak kamattámogatás mellett szabad felhasználású folyószámla hitelhez, ennek révén 2012 végén 574 vállalkozás csaknem 3,5 milliárd forintos hitelkerettel rendelkezett a különböző hitelintézeteknél. Az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása is könnyíti az agrárvállalkozások hitelhez jutását.

Idén jön az élelmiszeripari hitelprogram

A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott szándéka, hogy a jövőben is folytassa a kedvezményes hitelprogramok bővítését, feltételrendszereik még kedvezőbbé tételét - ígéri a miniszter. Idén a tervek szerint elindítják az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogramot és a termelői együttműködések finanszírozási helyzetének javítása érdekében bővítik a TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram kedvezményezetti körét.