Bankrészvényt érdemes venni

Hosszabb távon az FHB bizonyult a legjobban teljesítő magyar tőzsdei cégnek.
Nagy László Nándor, 2007. szeptember 12. szerda, 11:08
Fotó:

A kilencéves ausztriai működés során szerzett tapasztalatok alapján a Contrast menedzsmentje elkészítette a magyar és a román tőzsdei cégek vállalati teljesítményrangsorát. Mint azt Szablics Tibor, a magyar leánycég ágazati vezetője elmondta, az elemzés során a gazdasági hozzáadott érték, a sajáttőke-megtérülés, a részvénytulajdonosi hozam és a vállalati éves növekedés alapján készítenek egy százalékos mutatószámot, amely megfelelően tudja előre jelezni a tartós teljesítménynövekedési potenciált.

A felmérés szerint a magyarországi cégek ötöde magasabb részvényhozamot biztosított a tulajdonosának, mint az elért teljesítményérték-mutatók alapján elvárható lett volna. Ugyanakkor a magyar vállalatoknak mindössze 37,5 százaléka esik az átlag feletti értékteremtő kategóriába, míg ez az arány Ausztriában 70 százalékos.

A vállalati teljesítményrangsor magyarországi adatai alapján a 2004-2006-os hároméves időszakban a legjobban az FHB teljesített, ezt követi az OTP és a Mol, míg a 2006-os adatokon alapuló, egyéves rangsorban a BIF lett a nyertes, ezt követi a két tőzsdei bank, az FHB és az OTP.

HOZZÁSZÓLÁSOK