Figyelmeztetést kaptak a bankszámlások

Ha egy-egy banknál nincsenek meg a szükséges ügyféladatok, akkor az érintettek június 26. után semmilyen tranzakciót nem indíthatnak.
Csernátony Csaba, 2019. március 7. csütörtök, 10:36
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

Június 26-ig valamennyi - 2017 júniusa előtt - szerzett ügyfelüket át kell világítaniuk a bankoknak és be kell szerezniük az előírt - esetlegesen hiányzó - adatokat, dokumentumokat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Bankszövetség közös figyelmeztetéséből.

Ha egy-egy ügyfélről nincsenek meg a szükséges adatok, akkor azok pótlásáig június 26. után nem indíthatnak semmilyen tranzakciót. A hiányzó adatok, postán, élő videóbanki kapcsolaton vagy netbankon keresztül is megadhatók.

A vonatkozó - pénzmosás elleni - szabályok szerint ugyanis a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése. A hiányos adatokkal, dokumentumokkal rendelkező, érintett ügyfeleiket a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják.

Az MNB szerint sok ügyfélnél még nem történt meg a teljes körű átvilágítás, a közeledő határidő miatt a bankoknak és az ügyfeleknek mielőbb lépniük kell, ha június 26. után is szeretnének banki tranzakciókat indítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.03.08 10:26

@mufflinca: Mikor fejezi be .....?
soha - ebből élnek
erre Ady már régen rájött:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mufflinca, 2019.03.08 10:03

"a közeledő határidő miatt a bankoknak és az ügyfeleknek mielőbb lépniük kell, ha június 26. után is"...
Könyörgöm, március van! Kit érdekel? Amúgy milyen rendszer ez? X bankomnál már 2x voltam bent személyesen az elmúlt 4 évben hasonló adategyeztetésre és még mindig nem elég? Y bankomtól pedig jelzáloghitelem van. Gyakorlatilag anno végbéltükrözés is volt, mindenemet beszkennelték, de igen, kaptam felszólítást egyeztetésre! Mikor fejezi már be a kormányunk ezt a halálfélelmet? Sose értettem, hogy a kisembereket állandóak ezzel macerálják, a fehérgalléros bűnözők, de olykor még Marika néni is mindenféle különösebb papír nélkül képesek több tízmilliót felvenni egy banki ablaknál, jogtalanul!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi1953, 2019.03.07 20:42

Hu, most úgy megijedtem. Kénytelen leszek készpénzzel vásárolni. Kamatot amúgy sem ad a bank.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html