Bankszövetség: már nincs devizahitel-probléma

A devizahitelesek döntő többségének az összes tartozással összefüggő problémája megoldódott, a végtörlesztéstől kezdve az árfolyamgáton át a forintosításig tartó folyamat lezárt egy korszakot - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a keddi Népszavában megjelent interjúban.
Szabó Dániel, 2018. július 3. kedd, 07:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A devizahiteles ügyfeleknek több mint 90 százaléka összességében jobban járt, mint a forinthitelesek. Szakértői kalkulációk szerint a tipikus devizahiteles ügyfél havi törlesztőrészlete a forintosítás hatására 15 ezer forinttal csökkent - szemlézi az MTI Kovács kijelentését.

Mára a lakossági devizahitelek lényegében eltűntek a piacról, a múltban felmerült kérdések jogilag szilárd válaszokat kaptak.

Adósságrendezési ügyek természetesen továbbra is vannak szerinte, de nemcsak a bankoknál, hanem jellemzően a közszolgáltatóknál, az önkormányzatoknál. Már egyre kevesebb per van folyamatban, egyre kevesebb ügyvéd hajlandó szakmailag nehezen, jobbára sehogy sem indokolható nézeteket képviselni a főtitkár szerint. Ami pedig a nemzetközi jogi fórumok bekapcsolását illeti, reálisan ott sem várható a magyar megoldást felülíró állásfoglalás.

Európában az a szokás, hogy nemzeti tulajdonban van a bankszektornak több mint a fele. Ma már Magyarországon is ez a helyzet. A magyar gazdasági szereplők úgy látják, hogy hosszú távon érdemes a bankszektorba beruházni - mondta el Kovács Levente.

A mostani forintgyengüléshez hasonló, anno padlóra küldte a hiteleseket. A gyenge miatt árfolyam nagyon megugrottak a törlesztőrészletek.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2018.07.03 08:49

@matura: Lehet maszatolni az Mszp-re, de Járai volt aki az egekbe emelte a forinthitelek kamatát - szóval ez közös buli volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.03 08:20

, nyilvánvaló, hogy az mszp-szdsz kormány szörnyü hibája, és rémes kormányzási hiba, bün és lustasági és alkalmatlansági igazolás, milliókat hagyni adós rabszolgává tenni, mégha orbán nyitotta is ki a pokoli szelncét, de mostanra bezárta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html