Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő elleni védőoltásához szükséges vakcinatender - szúrta ki a Világgazdaság.
Szepesi Anita, 2019. január 8. kedd, 10:05
Fotó: Shutterstock

A védőoltás ősztől kerülhet a nemzeti immunizációs programba - azaz akkortól lehet kötelező a gyerekeknek, jelenleg ajánlott -, az erre szánt forrás a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően lesz nyilvános - idézi a lap a szakminisztérium kérdésükre küldött válaszát.

A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamit újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig.

Két oltóanyaggyártó, az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) és Glaxo­Smith­Kline Kft. (GSK) a lapnak küldött válaszában hangsúlyozza a vakcinagyártás időigényességét, miszerint bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6-24 hónapot is igénybe vehet. A szigorú követelmények betartása miatt a gyártási folyamat felgyorsítására nincs lehetőség.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években megduplázódott. A társadalombiztosítás által egyelőre nem támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK